Misztikum

“Látók”, avagy a valóságon túli érzékekkel megáldott képességű emberek

Könnyen lehet, hogy a világ, melyben élünk egy olyan sokkal nagyobb, szélesebb valóság egy általunk érzékelt szelete, ami az emberiség számára még fel nem fedezett, megdöbbentő dolgokat rejthet.

Az emberek egy része csak legyint, amikor valaki azt mondja, hogy szellemet, kísértetet, vagy ufót látott.

De mi van, ha ezek az emberek “látó” emberek, sokkal fejlettebb belső érzékekkel, mint az átlag?

Hirdetés

Látják azt amit mi nem

Ezek az emberek állítólag valóban rendelkeznek különleges képességekkel.

Egyfajta harmadik szemmel, mellyel képesek a túlvilág árnyait, az ott ragadt lelkeket látni, érzékelni.

A halottlátók gyakran konkrét tanácsokkal látták el a hozzájuk fordulókat, aminek eredményeként az élők tehettek valamit hozzátartozójuk túlvilági helyzetéért.

Néhány adat szerint a halottlátók a tükörbenézéssel való divinációt is alkalmazták.

Az ellátók a túlvilággal való kapcsolattartást leggyakrabban túlvilági utazásaikról szóló elbeszélésekkel legitimálták. Néhány beszámoló szerint a halottak a “látó” földi környezetében jelennek meg.

Több beszámoló szerint a látó több napi alvásszerű önkívületi állapotból való feléledését követően mesélt túlvilági élményeiről.

A látás képességét gyakran Szűz Máriától kapott ajándéknak tartották.

Túlvilági hírvivők

Sokan úgy tartják, hogy a halottlátókat valójában a sors, vagy egyfajta karmikus feladat bízta meg azzal, hogy közvetítsenek az élők és holtak között.

A túlvilág hírvivői voltak.

Hirdetés

Azok a halottak, akik erőtlenek voltak, és nem tudták felvenni még élő szeretteikkel a kapcsolatot – vagy akár fordítva – mind a látók közelségét keresték.

Éppen ezért nem véletlen, hogy a látók körül rengeteg megmagyarázhatatlan parajelenség történt rendszerint.

A putnoki halottlátó

Jolánkát jó munkás embernek tartották. Megkapálta a szőlőt, lefeküdt aludni, majd a levegőbe emelkedett – többször is. 1952 egyik éjjelén. Körbe-körbe reptették.

Vérző emberek, és olyanok, akiknek kötél lógott a nyakukon.

Ki-be huzigálták az ablakon, míg végül elvállalta, hogy a holtak tolmácsa lesz. Így kezdődött a putnoki asszony halottlátása – a családja szerint.

A kommunisták hivatalból nem fogadhatták el a túlvilágot.

A nagyközség egykori párttitkára, és a borsodi település aktivistái se hittek, legalábbis nem a látnokban. Mégis békén hagyták Jolánt.

Állítólag mindenre választ kaptak halottjukkal kapcsolatban. Hazamentek, és cselekedtek. Például, amikor azt tudták meg, hogy halottjuk éhes.

Némelyek a szomszédos megyékből, mások a szomszédos országokból érkeztek. Autóval, taxival, és vonattal is. Minden nap tömött sorokban álltak Jolán háza előtt.

A kíváncsi gyászolókról 30 évvel ezelőtt készítettek dokumentumfilmet, a Halottlátó címűt.

Moldvai halottlátó asszonyok

Annak idején a moldvai falvakban is rengeteg halottlátó asszonyról számoltak be a helyiek.

A túlvilágra jutott, vagy ott ragadt szeretteiket az emberek ezeken a halottlátókon keresztül “keresték fel”, vagy léptek velük kapcsolatba.

Ilyen Moldva-szerte híres halottlátó volt Beteg Mihály és Éva Rózsa (az 1930-as évek végéig tevékenykedtek). Szabófalván Antalka Mihályné ellátókának álmában jelentek meg a halottak, üzeneteket hagyva élő hozzátartozóiknak.

A moldvai látókat testi-lelki, társadalmi deprivációjuk tette fokozottan érzékennyé a túlvilággal való szorosabb kapcsolattartásra.

Például Ellátó Mihály testi fejletlensége, a magyarfalusi Tukán Nyica vaksága, utóda Csernyik Anna süketsége, csúnyasága, a lészpedi Sánta Erzsi sántasága…

Ezek az emberek a legtöbbször egyedül éltek, faluközösségükön belül azonban nagy tisztelet öevzte őket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!