CímlapsztorikÉrdekes világ

Lavrov: Valós veszélye van a harmadik világháborúnak: egyetlen lépésre vagyunk tőle

Mostmár tényleg az előszobájában toporgunk annak, hogy Európa ismét egy nagy és véres csatatérré változzon újra a történelmünk során.

A nukleáris fegyverkezés és a harmadik világháború veszélyeire hívta fel a figyelmet az orosz állami tévének adott interjújában Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter ugyanakkor beszélt arról is, hogyan állnak most az orosz–ukrán béketárgyalások.

Hirdetés

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azt javasolja Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy minden alkalommal szigorítsa Kijev álláspontját a Moszkvával folytatott tárgyalásokon

– jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz egyes csatorna Nagy Játék című műsorának adott interjújában.

Ami az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat illeti, pontosan tudjuk, hogy az Egyesült Államok is igyekszik minden lehetséges módon kompenzálni magányos helyzetét, ahogy az Egyesült Királyság is az Európai Unióból való kilépése után.

Így nem azt javasolja Zelenszkijnek, hogy gyorsítsa fel az Oroszországgal folytatott tárgyalásait. Inkább tanácsolják Zelenszkijnek, hogy minden alkalommal szigorítsa meg álláspontját

– mondta Szergej Lavrov.

Szergej Lavrov a műsorban hangsúlyozta, hogy valós a veszélye a harmadik világháború kitörésének.

„A veszély komoly, valós, nem lehet alábecsülni” – fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Hozzátette, hogy ugyanilyen fontos a nukleáris fegyverkezés kérdése is.

Donald Trump elnöksége alatt a legmagasabb szinten támogattuk Moszkvában és Washingtonban, hogy erősítsék meg Gorbacsov és Reagan 1987-es kijelentését, miszerint egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és soha nem szabad megtörténnie

Hirdetés

– magyarázta az orosz külügyminiszter.

Hozzátette, hogy akkor is sürgették az amerikai vezetést, hogy határozottan foglaljanak állást ebben a kérdéseben, de

„sajnos nem sikerült meggyőznünk kollégáinkat ilyen lépés szükségességéről”. Elmondása szerint viszont Joe Biden elnöksége alatt, tavaly júniusban a genfi csúcson tettek ilyen nyilatkozatot. Emlékeztetett arra is, hogy hasonló nyilatkozatot tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja is.

A miniszter elmondta, nem szeretné, ha ezeket a kockázatokat mesterségesen felfújnák olyan helyzetben, ahol ezek óriási jelentőséggel bírnak. Lavrov szerint sokan mégis megteszik ezt, és nem gondolnak a következményekre.

Arról, hogy Moszkva mire kész a harmadik világháború kitörésének megelőzése érdekében, a miniszter azt mondta:

„Oroszország már évek óta sokat tesz ennek érdekében”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.