Érdekes világ

Lecsapott az ítéletidő Magyarországra: fák dőlnek ki, akadozik a vasúti közlekedés

Vörös riasztás van érvényben az ország nagy részére!

Sorozatosak a fakidőlések az ország jelentős részén a hirtelen jött orkán erejű szél miatt és ez még csak a kezdet.

A 61-es főúton több fa is a burkolatra dőlt, emiatt több helyen forgalomkorlátozásra kell számítani – írja az Útinform.

Hirdetés

Dombóvár belterületén egy fa a villanyoszlopra is rádőlt, így a 90-es km-nél a főutat teljes szélességében lezárták.

121 km/órás szelet mértünk nemrég Fonyódon, de Gárdonyban és Babóton is elértük a 100 km/órát.

27 járásra adtak ki piros riasztást a szél miatt, a legerősebb széllökések a 110 km/órát is elérhetik.

A Balaton, a Bakony, a Vértes és a Gerecse térségére adta ki az OMSZ a harmadfokú riasztást, de emelett a Mecsek térségében is elérhetjük a 100-110 km/órát.

A Kab-hegyen 121,7 km/h órás szelet mért reggel 8-kor az OMSZ, a Fonyód-Várhegyen üzemelő szenzorunkkal szintén 121 km/órás szelet mértünk. A dobogó harmadik, képzeletbeli fokán Gárdony áll 113 km/órával.

A 7-es főúton, Szántód belterületén, a 118-as km-nél egy fa egy személyautóra borult. Az utat teljes szélességében lezárták. Kerülni helyben van lehetőség – írja az Útinform.

Egyre több a fennakadás a vasúti közlekedésben

  • Szombat délelőtt fakidőlés miatt Abaliget és Bükkösd között szünetel a közlekedés, a vonatok várakozásra kényszerülnek. Várhatóan egy szakaszon pótlóbuszok fognak közlekedni, a pécsi fővonalon 60-90 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani.
  • Szombat délelőtt a Nagykanizsa-Pécs vonalon több helyen fák dőltek a vasúti pályára, a vonatok esetenként várakozásra kényszerülnek, jelentősen hosszabb eljutási időre kell számítani.
  • Szombat délelőtt a Lentiből 8:32-kor Zalaegerszegre elindult személyvonat (39037) helyett fakidőlés miatt Baktól pótlóbusz közlekedik. A Zalaegerszegről 10:15-kor Rédicsre induló személyvonat (39014) helyett a teljes útvonalon pótlóbusz közlekedik.

Szabadi közelében, a 99-es kilométernél egy útra dőlt telefonpózna miatt félpályás a közlekedés. A 61-es főútra több fát döntött a viharos szél, Dombóvár belterületén villanyoszlopra dőlt egy, ezért teljes szélességében lezárták a főutat a 90-es km-nél.

A 66-os főúton, a 38-as km-nél félpályás a forgalom egy Göd térségében kidőlt fa miatt.

Hirdetés

Az M1-es autópályán a 150 km-nél lévő Hansági pihenő mindkét oldalát lezárták szintén kidőlt fa miatt, ami a vezetéket szakította el és szünetel az áram, írja az Útinform.

A vörös riasztás ma éjfélig van érvényben, aki teheti, ne tartózkodjon a szabadban, különösen fák alatt, erdőségek közelében mert életveszélyes lehet.

Sőt, a kertes házban élő pakoljanak el mindent mai mozdítható!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!