CímlapsztorikMisztikum

Leonardo da Vinci földönkívüli tudás birtokában volt? 5 megdöbbentő titok tárhatja fel

Ezek mindegyike külön-külön is komoly megválaszolatlan kérdéseket vetne fel, de így együtt nagyon ijesztő.

A világ legnagyobb tehetsége földönkívüli küldött lehetett, ne evilági tudás birtokában?

“Hiba” a Salvator Mundi (A világ megmentője) című festményen

Ha közelebbről megnézed a képet, láthatod, hogy Jézus egy átlátszó üveggömböt tart a kezében.

Hirdetés

Valami azonban nincs rendben: az üveggömbön keresztül látott kéznek nagyobbnak kellene lennie, de mégsem látszik rajta fénytörés, ahogy tükröződés sem.

Egészen sokáig ezt da Vinci egyik legnagyobb hibájának tartották, míg a Kaliforniai Egyetem tudósai létre nem hozták a festmény háromdimenziós változatát, amiből kiderült, hogy valóban jól ábrázolta ezt da Vinci, aki modern technológia nélkül is képes volt erre.

Ez azért lenyűgöző, mert a mai modern embernél és a tudósoknál is jobban látta már akkor ennek a jelenségnek a működését, ami sokak szerint ősi földönkívüli tudást sejtet.

Félezer évvel a tudomány előtt járt

A reneszánsz polihisztor Leonardo da Vinci mintegy félezer évvel ezelőtt jegyezte fel, hogy a vízben emelkedő buborékok, ha elég nagyok, nem egyenes vonalban, hanem cikcakkban vagy spirális pályát követve emelkednek a felszínre.

Arra, hogy miért nem a legegyszerűbb, egyenes vonalban mozognak, azóta sem született fizikai magyarázat. Eddig.

A Sevillai és a Bristoli Egyetem professzorai matematikai úton és modellezéssel találtak magyarázatot a periodikus mozgásra.

A tudósok nemcsak a Leonardo által felfedezett rejtélyt fejtették meg azzal, hogy leírták a buborék deformációjának és gyorsulásának összefüggését, hanem új utat is nyitottak például a szilárd és gázhalmazállapot közötti szennyező anyagok viselkedésének megismeréséhez.

Ebben is jóval előrébb járt, közel fél ezer évvel megelőzve a mai tudományt.

Vajon hogyan volt erre képes? Itt is nyitva hagyjuk a kérdést…

Hirdetés

Értette a gravitáció pontos működését, évszázadokkal megelőzve mindenkit

Leonardo da Vinci a tömegvonzás jelenségét vizsgálta.

Kísérletei arra utalnak, hogy értette a gravitáció működését.

Vonatkozó vizsgálataiban egy egyenes vonalon mozgattak egy csöpögő kancsót. Da Vinci feljegyezte, hogy a cseppek az edénytől függetlenül, függőlegesen esnek le, a víz pedig gyorsulva zuhan.

Emellett azt is rögzítette, hogy a kancsó sebességétől függően milyen vonalat rajzolnak ki a cseppek.

Arra jutott, hogy amennyiben az edény úgy gyorsul, ahogy a tömegvonzás gyorsítja a cseppeket, a mozgó kancsó és a víz egy egyenlő szárú háromszöget alkot.

Ennél a résznél rögzítette da Vinci az Equatione di Moti kifejezést, amely a mozgások kiegyenlítődésére utal.

Da Vinci repülőgépe az ornitopter

Leonardo Da Vinci 1485-ben vetette papírra híres vázlatát az ember hajtotta, csapkodó szárnyú repülőgépről.

Azóta sokan próbálkoztak az ornitopter megépítésével, és most a kanadai mérnököknek sikerült, részben Leonardo tervrajzaira támaszkodva, részben a legmodernebb technikát és anyagokat felhasználva.

A siker titka az volt, hogy a gép egyszerre nagyon könnyű – a pilóta nélkül mindössze 43 kiló -, és óriási a szárnyfesztávolsága: 32 méter, ami nagyjából akkora, mint egy Boeing 737-es utasszállítóé (pontosabban a gép első öt generációjáénál nagyobb, az 1998 óta gyártottakénál kicsit kisebb).

Ő találhatta fel az első tankot is

Habár Leonardo ellenezte a háborút, sokat dolgozott megrendelésre, katonai mérnökként, és az egymással viszálykodó itáliai nemesek örömmel vették szolgálatait.

A mester egyik leghíresebb katonai célú találmánya az 1485 körül papírra vetett kezdetleges „tank”, melyet Milánó hercege számára tervezett.

Leonardo helyesen képzelte el a páncélozott harckocsi alapötletét, mellyel harc közben át lehet törni az ellenséges vonalakon, miközben az abban megbúvó katonák kémlelőnyílásokon át látnak kifelé, és biztonságból tüzelhetnek minden irányba.

A teknősbéka alakú jármű titka azóta is sok mérnököt foglalkoztat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!