Tudomány

Magyar víruskutató: a „brit variáns” is hamarosan “kikerülheti” a vakcinákat

“Ha most nem védekezünk megfelelően a járvány ellen, akkor az újabb és újabb mutációk potenciális megjelenésével éppen a legerősebb fegyverünk, a vakcinák erejét gyengítjük.”

Kemenesi Gábor víruskutató nagyon fontos dolgot mondott amivel nem árt, ha MINDENKI tisztában van.

A járványt jól ismert biológiai törvényszerűségek mozgatják, így várható, hogy amennyiben minél tovább és minél nagyobb mértékben megmarad az emberek közti terjedés, újabb és újabb vizsgálandó variánsok jelennek meg, illetve a más „jól bevált” mutációs pontok (pl: E484K) is megjelenhetnek a gyorsan terjedő variánsokban.

Hirdetés

Nem kizárt tehát, hogy a „brit variáns” is hamarosan kikerülésre adhatja a fejét.

EZ GYAKORLATI ÉRTELEMBEN AZT JELENTI, HOGY AMENNYIBEN HAGYJUK A VÍRUST SZABADON TERJEDNI, A VAKCINÁK ELLEN DOLGOZUNK.

Vagyis, ha most nem védekezünk megfelelően a járvány ellen, akkor az újabb és újabb mutációk potenciális megjelenésével éppen a legerősebb fegyverünk, a vakcinák erejét gyengítjük.

Elhamarkodott lenne azonban most elszomorodni és feladni az egész küzdelmet, ugyanis az immunrendszerünk ennél jóval összetettebb és teljes mértékű vakcinakikerülést nem ismer a tudomány, mi több, nem is számít rá.

Virológus szemmel megvizsgálva az eseményeket, egy új vírusnál a legnagyobb kockázat, hogy még csupán hasonlóval sem találkozott a szervezetünk, így fegyvertelenül esélyünk sincs hatékony védelemre és csupán a szerencsében bízhatunk.

Azonban mindegyik, jelenleg elérhető vakcina képes megismertetni a szervezetünket a vírussal, biztonságos körülmények között és egyénileg eltérő, de jelentős védelmet adni, így nem a szerencsére kell hagyatkoznunk.

Tehát mindegyik elérhető vakcina jó vakcina, jelen helyzetben pedig életmentő is lehet.

Jó eséllyel azonban lesznek egyedi esetek, amikor azt halljuk, hogy nem hatott a vakcina vagy valaki újra elkapta a fertőzést.

Az új variánsok függvényében és ezer más tényezőtől függően változhat ennek a gyakorisága is.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.