Érdekes világ

Magyarok találhatták meg a rák ellenszerét: világszenzáció bejelentve? A legsúlyosabb rákokat is gyógyíthatja

“Nem a sejtosztódás alapvető mechanizmusaiba avatkoznak be, hanem az egészséges állapotot állítják helyre.”

Az ELTE kutatói nagyszabású hazai együttműködés keretében olyan jól kötő kismolekulákat találtak, amelyek nem közvetlenül befolyásolják a sejtosztódás alapvető mechanizmusait, hanem az egészséges állapotot helyreállítják.

Az emberi rákos megbetegedések nagy része a DNS mutációival van összefüggésben, melyek az örökítőanyag megváltozásához kapcsolódnak.

Hirdetés

Jelenleg több mint 600 rákkeltő mutációt ismerünk, közülük a legjelentősebbek közé tartoznak a RAS fehérje mutációi, melyek az összes emberi tumor 30%-ában megtalálhatók.

A legnehezebben kezelhető daganatok közé tartoznak a RAS mutációval összefüggő humán karcinómák, mint például a tüdő-, vastagbél- és hasnyálmirigy adenokarcinómák.

Az elmúlt 30 évben a kutatók igyekeztek gátló kismolekulákat kifejleszteni a mutáns RAS fehérjék számára, azonban eddig csak kevés sikerrel jártak.

Nemrég sikerült olyan molekulákat felfedezni, mint az ARS-853 és az ARS-1620, amelyek kovalensen, azaz rendkívül erősen kötnek a RAS fehérjéhez.

Ám a legtöbb gyógyszerkészítmény nem kovalensen kapcsolódik a célmolekulához, így az ARS molekulák nem tekinthetők optimális gyógyszerkandidátusoknak.

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoport által vezetett kutatócsoport most új megközelítést dolgozott ki a RAS fehérje mutációkkal összefüggő rákos megbetegedések gyógyítására.

A RAS mutációk megakadályozzák a GAP fehérje kapcsolódását a RAS molekulához, ami lehetővé teszi a korlátlan sejtosztódást és a betegség kialakulását.

Az ELTE kutatói szerint az ilyen típusú rákok ellen olyan kismolekulákra van szükség, amelyek képesek összekötni a RAS és a GAP molekulákat.

Ehhez olyan “ragasztó” kismolekulákat keresnek, amelyek megfelelően helyezkednek el a RAS és GAP molekulák között.

Hirdetés

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy az új magyar módszerrel megtalált két legjobb “ragasztó” molekula versenyre kelhet a világon eddig felfedezett legjobb hasonló molekulákkal.

A kutatók reményei szerint a további kutatások során hatékony, kevés mellékhatással rendelkező új gyógyszereket fejlesztenek ki a legveszélyesebb rákok ellen, mivel ez a módszer nem közvetlenül avatkozik be a sejtosztódás alapvető mechanizmusaiba, mint a jelenlegi kemoterápiás kezelések, hanem a normális fiziológiai állapot helyreállítására összpontosít.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!