MisztikumMúltidéző

Máltán találhatók a bolygó legrégebbi még szabadon álló ősi megalitikus templomai: máig találgatják, kik és hogyan emelték őket!

Megalitikus ma is álló templomok

Tudtad, hogy Máltán találhatók a világ talán legrégebbi templomai? Ezek olyan speciális, megalitikus templomok, melyeket egykor szabadon emeltek egykori építőik.

Különlegességük pedig az, hogy rengeteg misztikum lengi be építésük körülményeit, és az egykori “kivitelezőket”.

Hirdetés

Az egész név egy gyűjtőnév, több templomot, épületegyüttest foglal magában, melyek az előzetes kormeghatározás alapján i.e. 2600 és i.e. 2500 között jöhettek létre.

Azt állítják róluk, hogy ezek a monumentális alkotások az újkőkorszaki ember első bonyolultabb építkezéseinek eredményei.

Ma az UNESCO világörökség részét képezik.

Titokzatos templomcivilizáció építhette

Az itt kialakult fejlett civilizáció mai ismeretek szerint huszonöt megalitikus templomot emelt. I. e. 3600 körül kezdődött Gozo szigetén a Ġgantija templomkomplexum építése, emellett föld alatti temetkezési helyeket.

Egy olyan titokzatos ősközösség voltak, melyről ma sem rendelkezünk túlságosan sok ifnromációval.

Annyi bizonyos, hogy a mediterrán Anyaistennő kultuszhoz kapcsolódtak az alkotásaik, melyek hemzsegnek a spirális díszítőelemektől.

Léteznek olyan elméletek, miszerint Málta szigete csak egyfajta szentélysziget volt, amit időnként látogatott meg az azt létrehozó civilizáció, ennek azonban ellentmondanak a nagy távolságok.

Feltűnően fejlett építészeti tudás

A helyiségek falai apszissal ellátott félkör alakúak vagy oválisak. A máltai szakrális épületek jellegzetessége, hogy sehol sincsenek éles sarkok, vagy szögletek; mind a külső falak, mind a belső helyiségek lekerekítettek.

A nagyszabású, több helyiségből álló épületek teljesen újszerű, kreatív vonalvezetésű „lóhere” alaprajzúak.

Hirdetés

Az embernek az az érzése támad ezekben a templomokban állva, hogy az ezeket létrehozó építészeti tudás túlságosan is magasan fejlett volt az adott korhoz képest.

Az újőkorszaki emberiség ugyanis épphogy csak elkezdett szocializálódni, civilizáclódni.

Az pedig bizonyos sok más földrész leleteiből következtetve, hogy híján voltak a fejlettebb építészeti tudásnak, a templomok megléte és kialakítása azonban egészen mást mutat.

Az egyes templomok további érdekessége az, hogy olyan apró lyukak és mintázatok vannak a kőtömbökbe “lyuggatva”, vagy égetve, amik szintén meglehetősen precíz, modernkori technológiákról árulkodnak.

Az idegenek legelső Földi templomai?

Nem véletlen vetődtek fel különféle elméletek arra vonatkozóan, hogy mik lehetnek ezek az építmények.

Mivel egyesek szerint az újkőkorszaki ember nem tudta volna kivitelezni ezeket a templomokat, felvetődött, hogy talán földönkívüli civilizációk műve.

Akik hisznek abban, hogy az ősi Földet idegenek látogatták, azt mondják, hogy az egykor minket mentoráló ősfajok tovább álltak a kozmoszba, de rengeteg monumentális “kőemléket” hagytak hátra számunka, melyek kódolt üzeneteket tartalmaznak.

Bármi is az igazság, mindenképpen emberfeletti teljesítményről tanúskodnak ezek az időnek ellenálló ősi építmények, melyeket az egykori készítőik talán magának az örökkévalóságnak emeltek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!