CímlapsztorikÉrdekes világ

Már folyik a rákvakcina klinikai vizsgálata: egyszer és mindenkorra véget érhet a rák kora!

Javában folyik a klinikai vizsgálata annak a vakcinának, amely megelőzhetné az emlődaganat legagresszívabb és legvégzetesebb vállfajának, a tripla negatív mellráknak a kialakulását.

Szerencsés véletlenek sorozatának, ugyanakkor az állhatatos kitartásnak köszönhető, hogy azonosították a védőoltás hatóanyagát, egy kulcsfontosságú fehérjét, amelyet a kutatóorvosok egyike a rákkezelés Szent Gráljának nevezett.

Sok adatbázist vizsgáltak át tüzetesen, mire rábukkantak a megfelelő fehérjére.

Hirdetés

Olyan volt, mintha egy tűt kerestünk volna a szénakazalban – idézte a CBS dr. Vincent Tuohyt, a Clevelandi Klinika egyik kutatásvezetőjét.

Az immunterápia fejlődése olyan hatékony gyógyszerek kifejlesztéséhez vezetett, amelyek segítségével az immunsejtek pontosabban megkülönböztetik a rákos sejteket az egészségesektől.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy az immunrendszert be lehet-e tanítani a mellrákos sejtek azonosítására és elpusztítására ugyanúgy, ahogy a vírusokat vagy baktériumokat irtja.

A háromszorosan negatív emlőrák a rosszindulatú daganat egyik altípusa, amelyben a rosszindulatú sejtek nem rendelkeznek a kétféle hormonnal, az ösztrogénnel és a progeszteronnal, sem jelátvivővel, azaz receptorral.

AZ EMLŐ ROSSZINDULATÚ DAGANATAINAK MINTEGY EGYHATODA, 15 SZÁZALÉKA TRIPLA NEGATÍV, AZAZ EGYIK JELÁTVIVŐT SEM LEHET KIMUTATNI A SEJTEK FELSZÍNÉN.

Ezeket a jelátvivőket veszik célba az általános mellrákgyógyszerek, ha azonban hiányoznak, a gyógyszerek hatástalanok.

A vakcina beindítja a beteg immunrendszerét, és megtámad minden olyan daganatot, amely egy bizonyos fehérjét tartalmaz, amelynek nem lenne szabad jelen lennie, hacsak a nő nem szoptat.

„Miután megállapítottuk, hogy képesek vagyunk immunválaszt kiváltani, az a célunk, hogy ezt mielőbb alkalmazzuk a betegség folyamatának korábbi szakaszában, a megelőzésben, ahol szerintünk még hatásosabb”

– mondta dr. Thomas Budd, a clevelandi onkológiai központ másik kutatója.

Hirdetés

Tuohy és Budd egy még korai stádiumban lévő klinikai vizsgálatot irányít.

Ha eredménnyel jár, a védőoltást olyan fiatal, egészséges nőknek adnák be, akiknél magasabb a tripla negatív mellrák kockázata.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.