Tudomány

Másodjára rosszabbul vannak azok, akik újrafertőződnek a vírussal? Egyre több az aggasztó eset

Korábban arról is szóltak a hírek, hogy akik átestek rajta, hónapokon át tartó krónikus fáradtsággal és kínokkal küzdöttek.

Ha másodjára elkapod, akkor pedig könnyen lehet, hogy még súlyosabban esel át rajta – állítják egyes kutatók.

A kutatók már koronavírustörzsek, illetve az azokra adott emberi immunválasz alapján számoltak az újrafertőzés lehetőségével.

Hirdetés

A négy, emberek között régóta terjedő, megfázást okozó négy koronavírustörzzsel szemben fertőzés esetén a tapasztalatok szerint legfeljebb három, de néha kevesebb mint egy évre alakul csak ki immunitás.

Az, hogy a 33 éves hongkongi férfi már 4,5 hónapon belül újrafertőződött, kicsit rövid időnek tűnik, de volt pár biztató eleme is az esetének. Például másodjára már tünetmentes volt, és csak azért szűrték ki, mert a reptéren minden hazaérkezőt megvizsgálnak.

Egyre több olyan eset válik ismertté világszerte, amiben olyasvalaki fertőződött meg koronavírussal, aki már átesett a betegségen, írja összefoglalójában a Stat News.

Az első ilyen esetről tíz napja hongkongi kutatók számoltak be, akik egy Európából hazatérő, a reptéren tesztelt, amúgy tünetmentes férfi vírusainak genetikai vizsgálata alapján igazolták, hogy bizonyosan újrafertőződött.

A DNS-minták alapján ugyanis eltérő a szervezetében most kimutatott vírus, mint az, ami négy és fél hónapja enyhe lefolyású betegséget okozott nála.

Azóta már három további újrafertőzést igazoltak, Belgiumban, Hollandiában, és az Egyesült Államokban, azon belül is Nevadában.

Ez utóbbi eset az, ami sok szempontból aggodalmakat ébreszt:

a 25 éves renói lakos először áprilisban fertőződött meg. Torokgyulladása volt, köhögött, fájt a feje, émelygett és hasmenése is volt. Aztán jobban lett, és két egymást követő tesztje is negatív lett.

Mígnem 48 nappal, vagyis alig bő másfél hónappal később újra erős fejfájásra, köhögésre, más covid-tünetekre kezdett panaszkodni. Végül annyira rosszul lett, hog kórházba került, ahol kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Magyarán másodjára sokkal betegebb lett, mint elsőre.

Hirdetés

Nem az történt, amit vártak.

Más vírusok esetén ugyanis az immunitás nem egyik napról a másikra szűnik meg, vagyis még ha gyengül is annyira, hogy újra megfertőződhessünk, annyi védelmet még nyújt, hogy a komoly betegségtől megóvjon.

Közben a világban tovább tombol a koronavírus, és rendkívüli mértékben terjed a fertőzés.

Romániában ismét több mint 1200-zal nőtt az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és bizonytalanná vált az iskolák szeptember 14-ére tervezett megnyitása.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.