Érdekes világ

Még a tél beállta előtt megnyerheti Ukrajna a háborút: Putyin az életéért küzd

A Pentagon jelentése megdöbbentő kijelentéseket tartalmaz, márpedig ők voltak azok, akik előre látták azt is, hogy Putyin valóban meg fogja támadni Ukrajnát.

Ukrajna nyerésre áll

Ukrajna még a tél előtt több kulcsfontosságú katonai célt képes lesz elérni, amivel megerősítheti pozícióját az orosz erőkkel szemben.

Minderről Celeste Wallender, a Pentagon nemzetközi biztonsági kérdéseket felügyelő tisztségviselője beszélt.

Hirdetés

Az Unian a Reuters alapján arról ír, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt időszakban a herszoni, a harkivi, valamint a donyecki régiókban is sikereket értek el.

Wallender a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának adott interjúban azt is megjegyezte, hogy Ukrajna céljai közt szerepel az oroszok visszaszorítása a Dnyeper nyugati partján, a Herszon régióban.

Putyin már elkezdett szembenézni a kudarcokkal

A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legutóbbi jelentésében arról írt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Alekszandr Zsuravlev vezérezredest Roman Berdnyikov altábornagyra cserélte a Nyugati Katonai Körzet élén, amelynek egységei főként az északkeleti Harkivi területen tevékenykedtek.

A szakértők szerint ezzel a lépéssel megpróbálta áthárítani a felelősséget másra, miután Liman városában az oroszok meghátrálni kényszerültek.

Ezek a felelősséghárítások azonban ideig-óráig működnek.

Putyin az élettért küzd politikai értelemben, ugyanis csak akkor maradhat hatalmon, ha képes lesz eredményeket felmutatni az Ukrajnával szemebni háborújában, ez egyelőre egyre távolibb lehetőségnek tűnik.

Sarokba szorítva akár atomfegyvert is bevethet

Egy sarokba szorított hadúr végső elkeseredett lépése lehet az atomfegyverek bevetése, vagy egy taktikai atombomba felrobbantása Ukrajnában.

Egyes biztonságpolitikai elemzők szerint azonban Putyin mielőtt ezt megtenné, a saját tábornokai likvidálnák.

Megint mások szerint valahogyan mégis bekövetkezhet, hogy megnyomja a piros gombot, mivel az utóbbi hónapokban rengeteg embert cserélt le a legszűkebb köreiben is, éppen a bizalmatlansága miatt.

Hirdetés

Egy biztos:

Ha Putyin valóban beveti az atomfegyvert, az teljesen új korszakot nyithat mindenféle értelemben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.