CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Megállíthatatlanul terjed a fertőző rák, világjárvány jöhet?

A fertőző rák eddig valamiféle sci-fi rémálom volt legfeljebb, pedig a tudósok szerint a veszélye nagyon is valós. Jöhet az első rákjárvány az emberiség történetében? Erre aligha lesz vakcina, vagy egyéb gyógymód…

Létezik fertőző rákos megbetegedés és egy időzített bomba az emberiség számára

Az egyik leginkább vizsgált, fertőző rákos megbetegedés kutyáknál fordul elő, és fertőző nemi daganat (CTVT) néven ismert.

A kór mindkét nemet megbetegítheti, és a nemi szervek külső részét támadja. 1876-ban fedezték fel ezt a ráktípust. Még ugyanebben az évben bizonyították, hogy képes fertőzni, ha az egyik kutya tumorsejtjeit egy másik kutya nemi szervére dörzsölik.

Hirdetés

Mai napig nem ismert, pontosan milyen mechanizmus révén képesek a ráksejtek egyik egyedről a másikra átterjedni.

Fontos megfigyelés, hogy ezek a rákos sejtek nem képesek megfertőzni a macskákat és az egereket, tehát a tumor egy adott fajra és annak közeli rokonaira specializálódott.

Újabban a tasmán ördögök körében terjed hihetetlenül agresszív módon.

A CTVT-t megfelelő óvintézkedésekkel a legtöbb fejlett országban már felszámolták, kevésbé fejlett országokban pedig elsősorban a kóbor kutyákat érinti.

Veszélyt jelenthet a jövőben az emberre is?

Jó jó, a nagy kérdés azonban ami mindenkit foglalkoztat a cikk kapcsán, hogy ebből lehet-e komolyabb baj, emberre is „átterjedhet-e”.

Ma már biztosak abban a kutatók, hogy léteztek olyan állatfajok, melyek majdnem teljesen vagy teljesen ki is haltak az ehhez hasonló fertőző rákjárványok miatt.

A CTVT-vel ellentétben ugyanisa fertőző daganat szinte mindig halálos.

Először az arcon terjed el, amjd a belső szervekre ad áttétet.

Nem kizárt, hogy más állatfajoknál is léteznek fertőzni képes ráksejtek, laboratóriumi hörcsögöknél például már megfigyeltek hasonló jelenséget.

Hirdetés

A megfigyelés alapján ez a tumor – részben – kannibalizmus révén terjedhet, ugyanakkor a részletek itt sem ismertek.

Azaz a tudomány mai állása szerint majdnem nulla, vagy alig egy százalék az esélye annak, hogy az emberre hirtelen „átugorjon” egy ilyen fertőző rákjárvány.

Ez nem úgy működik, mint egy vírus esetén, melynek az evolúciója amúgy is szokatlanul gyorsan történik.

Óriási szerencse tehát, hogy embereknél egyelőre nem figyeltek meg fertőzés útján terjedő rákot. Hogy ez így marad-e, az még a „jövő zenéje”.

Ugyanis abban valamennyi tudós egyetért, hogy teljesen kizárni sem lehet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.