Egyéb

Mégis fertőzhetnek a beoltottak? A tudósok között is heves vita van róla

Nagyon, de nagyon nem mindegy, hogy egy beoltott mikor mehet újra közösségbe, mikor nincs már veszélyben.

Vagy hogy egy beoltott át tudja-e adni olyannak a betegséget, aki még nincs beoltva, vagy veszélyeztetett…

Nincs szakmai konszenzus róla

Ahogy a világon mindenütt folynak a tömeges koronavírus-oltások, a közegészségügyi szakértők igyekeznek választ kapni arra a kérdésre, hogy a frissen beoltottak vajon továbbra is fertőzésveszélyt jelentenek-e a környezetükre vagy sem

Hirdetés

– írja a Financial Times.

Az amerikai járványügyi hatóság, a Centers for Disease Control and Prevention azt találta, hogy egyre több jel szerint a beoltott emberek kevésbé valószínűen fertőződnek meg tünetmentesen és kevésbé valószínű az is, hogy átadják a vírust másoknak.

“Kockázatos de jó üzlet” – állítják

A CDC úgy találta, hogy bár fennáll a veszélye annak, hogy közöttük is terjed a vírus, ám ha enyhítenek a szabályokon velük kapcsolatban, az arra ösztönözheti az embereket, hogy beoltassák magukat. Ez az “üzlet” a szakértők szerint megéri a kockázatot.

Eközben máshol sokkal óvatosabbak, például az Egyesült Királyságban, amely jól áll az oltásokkal, a szakértők nem javasolták a könnyítéseket, mert attól tartanak, hogy vírus mintegy kihasználhatja ezt, és felpöröghet a járvány.

Nincs elég adat, semmi sem biztos

A kiindulópont az, hogy a vakcinák csökkentik még a gyenge megbetegedés esélyét is és lassítják a a vírus terjedését, így logikus lenne, hogy mások megfertőzésének esélyét is mérsékeljé

Ugyanakkor csak kisebb, nem igazán megbízható kutatásokat folytak eddig ezzel kapcsolatban, így a tudósok nem tudják, mit gondoljanak.

Izraelben, ahol a világon a legtöbb embert oltották be a lakosságból, az egészségügyi minisztérium határozott állításokat fogalmazott meg.

Ezek szerint a Pfizer oltása 89 százalékban megelőz minden fertőzést és 94 százalékban a vírus tünetmentes hordozását.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.