CímlapsztorikÉrdekes világ

Megjelent a százezreket érintő rendelet, de sokaknak nagy csalódást fog okozni

Túlzás nélkül állthatjuk, százezrek várták már hónapok óta, hogy a kormány végre engedélyezze az éjszakai horgászatot.

Ezért is váltott ki sokakból nagy lelkesedést, amikor a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) már szerda este közzétette honlapján, hogy

Hirdetés

tekintettel a kedvezően alakuló járványügyi adatokra, az átoltottság dinamikus növekményére, valamint a horgászok szabadidősporttal, rekreációval kapcsolatos jogos igényeire, az a döntés született, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát követően, 2021. május 1-től újra lehetségessé válik a több, mint 700 ezer regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.

Az erről szóló rendelet, benne a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, horgászatra vonatkozó speciális szabályokról, péntek éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Ebből kiderült, hogy az éjszakai horgászat lehetősége kizárólag a védett személyekre vonatkozik majd. A rendelet definiálja is, hogy ki számít védett személynek:

AKI EZT A HATÓSÁG ÁLTAL KIÁLLÍTOTT VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY BEMUTATÁSÁVAL IGAZOLNI TUDJA, VAGYIS AKI MÁR FELVETTE AZ OLTÁST VAGY ÁTESETT A KORONAVÍRUSON ÉS EZT A HATÓSÁG ÁLTAL KIÁLLÍTOTT HIVATALOS OKMÁNNYAL BIZONYÍTJA.

A rendelet kiemeli, hogy a koronavírus elleni védettség igazolása során az érintett a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felhívható.

A védettségi igazolvány meglétét ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére azzal, hogy az adatokat semmilyen módon nem rögzítheti, ha az ellenőrzött személy tevékenysége e rendeletnek és a horgászatra vonatkozó jogszabályoknak megfelel.

A rendelet egyben kimondja, hogy az a koronavírus ellen védett személy, aki rendelkezik Magyar Horgászkártyával, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben meghatározott kijárási tilalom időszakában jogosult a halgazdálkodási vízterület és haltermelési létesítmény területén, valamint azok partján tartózkodni horgászati tevékenység végezése céljából.

A horgász a halgazdálkodási vízterület és haltermelési létesítmény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából a kijárási tilalom időszakában a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét elhagyhatja.

MINDEZ IGAZ A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL RENDELKEZŐ SZEMÉLY FELÜGYELETE ALATT LÉVŐ TIZENNYOLCADIK ÉLETÉVÉT BE NEM TÖLTÖTT SZEMÉLYRE IS.

Hirdetés

A horgász a koronavírus elleni védettség igazolása mellett a jogosultságát az állami horgászjegy vagy a turista állami horgászjegy és a területi jegy együttes felmutatásával vagy a haltermelési létesítményben történő horgászat esetén az állami horgászjegy vagy a turista állami horgászjegy felmutatásával köteles igazolnia.

A rendeletben értelmében a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultja vagy halőrei és a haltermelési létesítmény üzemeltetője vagy vezetője, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a személynek a halgazdálkodási vízterület és haltermelési létesítmény területén tartózkodását megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét és a horgászatra való jogosultságát nem igazolja, vagy nem végez horgászati tevékenységet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.