Múltidéző

Megölhették Mátyás királyt: megdöbbentő dogok láttak napvilágot

Mátyás halálával kapcsolatban létezik egy olyan vad elmélet, miszerint a királyt egy árnyékszékbe bújt merénylő ölte meg úgy, hogy egy háromélű tőrt szúrt a végbelébe.

Ez az események után 40 évvel papírra vetett történet a 24.hu cikke szerint annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy nem is érdemes szavakat pazarolni rá.

Egy másik, az előbbinél ismertebb elmélet középpontjában egy mérgezett füge áll, amellyel állítólag Beatrix királyné mérgezte meg a királyt, hogy maga üljön a magyar trónra.

Hirdetés

A teória szerint 1490. április 4-én Mátyás fügét kért, ám az udvarban jelen lévő történetíró, Antonio Bonfini beszámolója szerint a Mátyásnak átnyújtott gyümölcs poshadt volt, ami a királyt feldühítette. Nem sokkal később rosszul lett, és két nap múlva elhunyt.

Ennek a beszámolóban is megörökített, rossz ízű fügének az apropóján kezdték beszélni, hogy a gyümölcs mérgezett lehetett.

Ám a 24.hu cikke szerint egyetlen fügében nem lehet sok mérget elhelyezni, ráadásul az ízén és állagán feldühödött Mátyás jó eséllyel meg sem ette egészen.

Másrészt valószínűleg Beatrix sem gondolhatta komolyan, hogy a magyar rendek eltűrnék egy nő uralmát.

Nem olyan sokkal korábban Nagy Lajos özvegyét egyszerűen meggyilkolták, leányát, Máriát pedig házassága után hamar megfosztották gyakorlati hatalmától

– olvasható a 24.hu anyagában.

A mérgezéses narratíva eredete az információhiányon túl az lehetett, hogy az utókor egyszerűen nem tudta elfogadni, hogy hősei természetes halállal is meghalhatnak

– emeli ki a 24.hu-nak Horváth Richárd, a BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Mátyás mozgalmas életet élt: állandóan úton volt, személyesen is részt vett a csatákban, ahol többször is megsebesült vagy megfertőződött, és szerette a lakomákat. Mindez meg is látszott az egészségén:

Hirdetés

Köszvény és különböző betegségek kínozták, élete utolsó éveiben állandó kezelés alatt állt.

A Mátyás utolsó napjáról fennmaradt dokumentumok alapján orvosszakértők egy része úgy véli, hogy a királlyal inkább valamilyen agyi katasztrófa végezhetett.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.