CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Megvan, mi okozza a déjá vu érzést? Ez az egész gondolkodásunkat átírhatja

Hiba a mátrixban, vagy csak az agyunk ver át minket? Végre megfejthették az egyik legnagyobb biológiai rejtélyt az aggyal kapcsolatban.

Nem véletlen érezzük, hogy valami már megtörtént…

Déjá vu: eddig senki sem tudta, mi is a magyarázat

A tudomány sokáig nem talált megoldást a déjá-vu jelenségre, és számos különféle elmélet látott napvilágot arról, hogy mi lehet.

Hirdetés

Bár mindez csupán néhány másodpercig tart, de addig tényleg roppant érdekes és végtelenül zavarba ejtő dologról van szó.

Eddig nem igazán tudtuk, hogy mégis mitől keletkezik ez az érzés.

A szakemberek hosszas vizsgálatai és az azokból nyert eredmények szerint ez egyszerű memóriatorzulás, és valójában onnan ered, hogy valami nagyon ismerős élményhez hasonlít az átélt helyzet.

Ennek ellenére tudományos bizonyítékot mind a mai napig nem sikerült felmutatni erre az elméletre, mint ahogy egy korábbi elméletre sem, miszerint a déjá vu úgy keletkezik, hogy az egyik szemünkbe hamarabb jut el a infó, a látott kép, mint a másikba, és mire egy ezred másodperc alatt feldolgozzuk, már az az érzésünk lesz, mintha láttunk volna ezt.

Vannak más magyarázatok is

Mások ennél is tovább menve azt gondolják, hogy párhuzamos dimenziók egyfajta áthallása.

A St. Andrews Egyetem képviseletében Akira O’Connor rálelhetett a végső megoldásra a rejtéllyel kapcsolatban.

Egy agyi kutatás során ugyanis a déja-vu miatt a frontális területek – ahol a döntéshozatalok is születnek – mutatott aktivitást.

O’Connor úgy véli, hogy ezek a frontális régiók valószínűleg az emlékeket ellenőrzik, keresve a hibákat, és azonnal aktiválódnak, amint eltérést tapasztalnak.

Stefan Köhler (Western Ontario University) szerint a déja-vu folyamán valószínűleg az agyban egyfajta konfliktusmegoldás történik, ám ahhoz, hogy ez a teória egyértelmű bizonyítékot nyerjen, még elég sok kutatást kell végezni.

Ez egyúttal azt jelenti így, hogy a frontális területek ellenőrzik a folytonossági hibákat aközt, hogy mire emlékszünk, és mit tudunk, hogy megtörtént.

Hirdetés

Emlékek az előző életeinkből?

Kétségtelen, hogy a jelenséggel kapcsolatban felmerült legfurcsább elmélet az, hogy ezek nem mások, mint emlékek.

Méghozzá emlékek az előző életeinkből.

Ha feltételezzük azt, hogy a reinkarnáció tényleg valós, azaz a lélek a halál után egy másik testben születik újjá, akkor előfordulhat, hogy nem minden emlékünk törlődik.

Így bizonyos élmények, helyek “maradványai” ott fészkelhetnek bennünk, és amikor ezekkel újra szembesülünk, megszületik az a bizonyos déjá vu érzés.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!