Egészségünk

Mennyi vizet igyunk naponta? A szomjúságról egészen új megközelítésben, ezt nem fogod orvosoktól hallani!

A jól ismert 8×8-as szabály, miszerint nyolcszor nyolc uncia vizet kell inni naponta (1 uncia kb. 30 ml), ma már nemcsak ijesztő, hanem teljesen megalapozatlan is.

Senki nem tudja, pontosan honnan származik az ötlet, de az biztos, hogy a tudomány nem ért vele egyet…

Hirdetés

De az orvosok által javasolt mennyiség sem a legmegfelelőbb sokszor, és az emberek ma alapvető vízhiánnyal küzdenek, már ami a szervezetüket illeti.

A legtöbb betegségnek ugyanis az az oka, hogy a szervezetünk és a benne lévő sejtek nem jutnak elég vízhez.

A szükséges folyadékmennyiség 20 százalékát általában étellel vesszük magunkhoz, állítja a több tanulmány. A zöldségekben és gyümölcsöknek különösen sok víz van, például a paradicsomban és a sárgadinnyében 90% vagy még több.

Ha kivonjuk azt a 20%-ot, amit étellel viszünk be a szervezetbe, akkor egy átlagos felnőtt nőnek 9,1 pohár folyadékot kell innia naponta, míg egy férfinak 12,5-öt. A Kanadai Dietetikusok Szövetsége is nagyjából ugyanennyit ajánl (nőknél 9, férfiaknál 12 pohár).

Sokan azonban értelmetlennek tartják az efféle becsléseket, hiszen az embereknek nagyon különböző a testméretük, illetve a testfelépítésük, továbbá nagyon eltérő lehet a környezetük hőmérséklete és a fizikai aktivitásuk szintje.

De van ezzel a becsléssel más probléma is, például egy nőnek a terhesség vagy a szoptatás alatt több folyadékra van szüksége, mint egyébként.

Ezeket mind figyelembe kell venni, és nem szabad elfelejteni, hogy a víz hiánya tényleg rengeteg betegség melegágya.

Az öregeknél nem véletlen szaporodik meg a különféle betegségek száma, nem feltétlenül csak a korukkal jár.

Az idős emberek hajlamosak kevesebbet inni, mint amennyire szükségük van.

Hirdetés

Egy 2017-es vizsgálat (10), ami a Nutrition and Healthly Aging című folyóiratban jelent meg, arról számol be, hogy az idős emberek 56 százaléka 6 pohárnál kevesebb folyadékot vesz magához naponta, 9 százalékuk pedig még háromnál is kevesebbet.

Egy másik kutatás (11) pedig arról számol be, hogy a 60 év fölötti kórházban ápolt betegek 6-30 százaléka dehidratált.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!