CímlapsztorikÉrdekes világ

Meteor, hullócsillag zápor tart felénk: mától érdemes esténként az eget figyelni!

Több ezer évenként van egyetlen ilyen! Most két meteorraj érkezik, majd hamarosan jönnek a Perseidák is.

Az egyik leglátványosabb jelenségeknek lehetünk tanúi az évtizedben.

Még pár napig élvezhetjük a Neowise-üstökös látványát, aztán több ezer évre búcsút vehetünk tőle.

Hirdetés

Ám nem maradunk égi csodák nélkül, hiszen indul a hullócsillag szezon.

Az előttünk álló éjjelek alkalmával két meteorraj is tiszteletét teszi az égbolton.

Az Alfa Capricornidák maximuma július 28-án, a Delta Aquaridáké július 29-30-án örvendezteti meg a csillaglesre indulókat.

Bár mennyiségben egyik sem túl intenzív, lassú mozgásuk miatt szebb látványt nyújtanak, és könnyebb elcsípni őket, mint a gyorsabb mozgású meteorrajok tagjait.

Főként a Capricornidák esetében a lassúság mellett a fényes meteorok, tűzgömbök magas aránya is örömet jelenthet az észlelőknek.

A nyár legnagyobb csillaghullását produkáló Perseidák meteorrajnak ugyan csak augusztus 12-én várható a maximuma, egy-egy példányt már július végén is elcsíphetnek a szerencsésebbek.

A legjobb megfigyelési időszak a hajnali órákban ígérkezik, mivel hajnaltájt emelkedik a horizont fölé a rajok radiánsa, vagyis a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja – írja az Időkép

Egyébként ebben az évben több komoly és látványos csillagászati esmeény vár még ránk:

Orionida maximum – Október 21.

Hirdetés

A késő este, lassanként keleten kelő Orion csillagkép irányából körülbelül óránként 20 meteor várható ekkortájt, ami a vele átellenes oldalon relatíve hamar nyugvó, első negyeddé növekvő Hold nyugtával izgalmas hullócsillag-vadászatot eredményezhet.

Leonidák maximuma – November 17.

Az Oroszlán csillagképből érkező, nagyjából óránként 20 darab meteor 2-3 nappal újhold után egészen sötét égen lesz megfigyelhető.

Geminida maximum – December 14.

Az év utolsó újholdja idején, a legsötétebb éjszakákat fogja beragyogni az év talán második leglátványosabb hullócsillagzápora.

A maximum idejére óránként úgy 100 hullócsillagot lehet előzetesen jósolni, úgyhogy derült időben érdemes jól felöltözve, némi forró itallal felszerelkezve kiállni a derült, szabad ég alá.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.