CímlapsztorikÉrdekes világ

MINDEN, amit a vakcinaigazolványokról tudni kell: érvényesség, mire használható…stb.

Ez most nagyon fontos és életbevágó lehet! Itt a vakcinaigazolvány “kisokos”! Juttassuk le minél több emberhez!

Három módja van, hogy megkapd

Háromféleképpen juthatnak a magyarok koronavírus elleni védettséget igazoló kártyához, másfelől mindegyik érvényessége más és más időtartamra szól, ahogy a kártyák ára is eltérő lehet – szedte össze az Index.

Az egyik hogy beoltatod magad.

Hirdetés

Vagy ha igazoltan átestél a fertőzésen, ehhez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) legalább egy pozitív, koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálata vagy antigéngyorstesztje van meg nyilvántartva.

A harmadik út az, hogy átestél a fertőzésen, és egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja azt.

Miért fontos hogy meglegyen

A kormányzat kommunikációjából ma már egyértelmű: elengedhetetlen, hogy birtokában a jövőben látogathassunk meghatározott helyeket, valamint élhessünk bizonyos szolgáltatásokkal. Ezek egyike lehet a június közepén induló, részben hazai megrendezésű labdarúgó-Eb.

Ez az igazolvány nem az az igazolvány

Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem összekeverendő az utóbbi időben szintén sokat emlegetett uniós nemzetközi vakcinaútlevéllel.

Az eddigi szűkszavú kormányzati kommunikáció alapján a védettséget igazoló igazolvány (vakcinaigazolvány) potenciális záloga lehet annak, hogy birtokában a jövőben látogathassunk meghatározott helyeket, valamint élhessünk bizonyos szolgáltatásokkal. Ezek egyike lehet a június közepén induló, részben hazai megrendezésű labdarúgó-Eb.

Azt fontos tudni, hogy amikor a kabinet tagjai a hivatalos nevén koronavírus elleni védettségi igazolványról beszélnek, az nem összekeverendő az utóbbi időben szintén sokat emlegetett uniós nemzetközi vakcinaútlevéllel – írta a portál.

Aki megkapta a védőoltást

Aki igazoltan átesett a fertőzésen, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) legalább egy pozitív, koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálata vagy antigéngyorstesztje van nyilvántartva;
aki valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy átesett a fertőzésen.

Aki megkapta a védőoltást: az ő védettségi igazolványát már az első oltás után nyolc nappal kézbesíti a posta, ez esetben a plasztikkártya kiállítása ingyenes és automatikus. E kártyának nincs érvényességi ideje.

Akinek hivatalosan is van pozitív tesztje

Annak sem kell igényelnie az igazolványt, az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát.

Hirdetés

Aki felgyógyult

Március 1-jét követően a felgyógyulást követő 8 napon belül hivatalból állítják át és postázzák a védettségi igazolványt. Ugyanakkor fontos különbség, hogy az ő védettségi igazolványuk érvényessége hat hónap.

Az érvényesség kezdete pedig az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálatot vagy antigéngyorstesztet követő negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat napja vagy a negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat hiányában az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló antigéngyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálat napját követő tizedik nap. Ekkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap.

Azaz mindent egybevetve a következőképpen alakul a képlet:

Míg a védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje, addig aki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, az ő védettségi igazolványa 6 hónapig érvényes;

Ugyanakkor ha ellenanyag-vizsgálat igazolja a korábbi koronavírus-fertőzést, az igazolvány érvényessége 4 hónapra szól.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.