CímlapsztorikÉrdekes világ

Minden lesz, csak közös, méltóságteljes ünneplés nem – Vujity Tvrtko kifakadt október 23 alkalmából

Nagyon sok igazság lehet abban amit mond. Ki mit gondol?

Új bejegyzést tett közzé a közösségi médiában:

Ezúttal október 23-ról, a magyarságról, a magyarság megéléséről és a magyar politikusokról van szó.

Hirdetés

„Hősök napja

Elfacsarodik a szívem, ha arra gondolok, hogy még nincs is itt október 23., ám a nemzeti ünnep előtt, annak ‘alkalmából’ már egymást gyalázzák a magyar politikusok.

Előre repkednek a ‘tolvaj’, ‘gyáva’, ‘hazaáruló’ és ‘nemzetáruló’ fogalmak, amik előrevetítik, hogy a hétvégén sok minden lesz, de egy biztosan nem: közös, méltóságteljes ünneplés!

Furcsa volt megtapasztalnom a hazámtól több mint 12.000 kilométerre, Óceániában, hogy milyen is a magyar méltóság. Igaz, hogy pálmafák alatt, térdnadrágban és színes ingekben, de magyar szívvel, magyar lélekkel és magyar zászlóval ünnepeltünk az elmúlt években.

Meg magyar lángossal.

Furcsa, egyszerre felemelő megrendítő, erőt adó és elszomorító volt megélnem, hogy a világ túlvégén jobban meg tudom élni a magyarságomat, mint otthon. Miért?

Mert abban a pici parkban, Óceánia szívéven nem volt kormánypárti, ellenzéki, nem volt ‘tolvaj’, ‘gyáva’, ‘hazaáruló’ és ‘nemzetáruló’. ‘CSAK’ magyarok voltunk, mi, mindannyian.

A politika elvette a kitüntetések méltóságát, szétosztotta a társadalmat, megsértette az újságírást és sok minden mást is.

Szétszakadtak a vasárnapi ebédlőasztalok, egyesek szinte háborúban állnak saját családtagjaikkal, munkatársaikkal, szomszédaikkal, a társadalommal.

Hirdetés

És a politikusok, akik ezt okozták – megjegyzem: az emberek közpénzéből – a nemzeti ünnepeket is egymás gyalázásának színterévé silányították le!

Nos, éppen ők szónokolnak március 15-én arról, mit tenne ma Petőfi, augusztus 20-án pedig arról beszélnek, hogy mit tenne Szent István királyunk?! Most meg jöhet a ‘Mit tennének ma az 1956-os hősök?’ kérdés.

Én inkább azt kérdezem: Petőfi vajon ezt akarná? Szent István ezt szeretné?

Az októberi forradalmi hősök ezért a morális állapotért, a veszekedő és a magával is hadban álló Magyarországért harcoltak?! Nem hiszem…

Miért írom mindezt? Nos, úgy adódott, hogy október 24-én angol nyelvű előadásom lesz egykori egyetemi városomban, Miamiban.

A helyi magyar közösség felkérésére pedig egy nappal korábban, éppen október 23-án én leszek az ünnepi előadó a Miami Magyar Házban. Ott, ahol tanulmányaim idején nekem a húsleves jelentette az igazi magyarság érzését!

Lesz tehát Miamiban egy különleges, ünnepi ‘Túl minden határon’-előadás, és ha már ez a megtiszteltetés ért, egyet megígérhetek: távol a hazánktól olyan alkalomra készülök, ahol nem lesz bántás és sérelem, nem lesz vagdalkozás, szidalmazás és más nemzeti érzéseinek megkérdőjelezése sem lesz.

‘Csak’ magyarok lesznek, akár színes ingekben, akár térdnadrágban.

Egy a lényeg: az, hogy a világ egyik legtehetségesebb népének tagjai távol a hazától, egységben ünnepeljenek. Erről fog gondoskodni a színpadon egy horvát-magyar, méghozzá szívvel és lélekkel.

aráti öleléssel: Tvrtko

Utóirat: a képek a hawaii magyar ünnepségeken készültek.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.