Mindenki használja, de gyengítheti az immunrendszert állítja a WHO, erre figyeljetek oda!
Erre most különösen érdemes odafigyelni és eljuttatni minél több emberhez! Rés lehet a pajzson a megbetegedésekkel, akár a koronavírussal szemben is!
Nagyon kell vigyáznunk arra, hogy konkrétan mennyi sót fogyasztunk naponta. A túlzott sófogyasztás ugyanis káros lehet a szervezetünkre.
Ez pedig különösen fogékonnyá tehet minket hosszabb távon a vírusokkal és baktériumokkal szemben.
Ez nem azt jelenti persze, hogy a sót nem szabad fogyasztani, sőt.
A Titkokszigete.hu korábban már írt arról, hogy Dr. Lenkei Gábor szerint is nagyon sok tévhit kering a sóról és a vitaminokról, magáról az egészségről.
A sóhiány ugyanúgy rengeteg hiánybetegséget és egyebet okoz.
Visszatérve a frissen megjelent tanulmányra:
A Bonni Egyetemi Kórház kutatásából kiderül:
Memcsak a magas vérnyomás kialakulását segítheti elő a sóban gazdag táplálkozás, hanem az immunrendszert is jelentősen gyengíti.
A megvizsgált egerek sokkal érzékenyebbek voltak a bakteriális fertőzésekre, és az önkéntesek is gyengébb immunrendszerről számoltak be.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az egészséges sófogyasztás megáll napi 5 grammban, ami nagyjából egy teáskanálnak felel meg.
Ehhez képest legtöbben azért többet fogyasztunk, a Bonni Egyetem német példákat hozott fel: a férfiak tíz, a nők pedig nyolc grammot átlagosan.
Azt már egy ideje tudjuk, hogy a magas sótartalmú ételek fogyasztása elősegítheti a magas vérnyomás kialakulását, arra viszont eddig nem készült komoly kutatás, hogy milyen hatással van az immunrendszer működésére.
Az önkéntesek immunrendszere is gyengült: naponta hat gramm sóval kellett többet fogyasztaniuk, mint amennyit minden nap szoktak, ez nagyjából két gyorséttermi étel plusz sótartalmának felel meg.
Az önkéntesek immunsejtjei sokkal gyengébben reagáltak a baktériumokra, mint korábban.
Mindennek az az oka, hogy az extra sót a vesék szűrik ki, és a vizelettel együtt távozik – a vesének van egy nátrium-kloridot érzékelő belső rendszere, ami megkezdi a só kiválasztását.
Csakhogy ennek a folyamatnak van egy mellékhatása is: úgynevezett glükokortikoidok halmozódnak fel a szervezetben, amelyek gátolják a granulociták, azaz a vérben található leggyakoribb immunsejtek működését –írja a 24.hu
Ez most egy nagyon fontos felfedezés, különösen nagy jelentősége lehet az emberi immunrendszer erősségének megőrzésében a jövőre nézve is.
Ezzel ugyanis egy nagyon erős védvonalunk bukhta el a baktériumok és világjárványok elleni harcban.