CímlapsztorikÉrdekes világ

Mindent elbukhat Magyarország: Brüsszel semmivel sem elégedett, Orbán sarokba szorítva

Vége a küzdelemnek, Brüsszel nem enged, alul maradt a magyar kormány és bukta egy egész ország az EU-s forrásokat. Mindez egy napvilágra kerülő levélből derül ki, ami pontot tett az ügy végére.

Nem járt sikerrel se Varga Judit, se Narvacsics Tibor…!

Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos július 20-i keltezésű, a Biztosi Kollégiumnak küldött levelét Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója tette közzé Facebook-oldalán.

Hirdetés

A politikus hosszú bejegyzésben elemzi, mi derül ki a levélből, de az összkép igencsak sötét, ha az a kérdés, hogy a közeljövőben hozzáférhet-e hazánk az uniós forrásokhoz.

” A kritikák sokkal szélesebb körűek, mint amiről tudni lehet, és nem orvosolják őket az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott kormányzati javaslatok egy független korrupcióellenes hatóság felállításáról vagy egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozásáról.

A javasolt szankciók pedig széles körben ellehetetlenítenék az uniós forrásokhoz való hozzáférést”

-fogalmaz Jávor, aki a levél alapján úgy véli, “a fő kritika a teljes közbeszerzési rendszer korrupciógyanús működése, és nem csupán a jogszabályok elégtelenségének szintjén (ami gyorsan orvosolható kormányzati szándék esetén),

hanem a gyakorlatban tapasztalható irányított közbeszerzések mindent átfogó volta is szúrja a Bizottság szemét.”

A levélből az is kiderül, hogy a kilátásba helyezett szankciók nagyon kemények.

“A dokumentum a teljes Kohéziós politika forrásaira (az operatív programok jó részére, így a KEHOP+, IKOP+, TOP+ forrásaira) de ezen túl minden olyan forrásra is, amire a közalapítványok jogosultak pályázni, javasolja egy 70%-os korrekció kiszabását.

Ez csak az említett operatív programokban nagyjából 5000 milliárd forint 70%-át, azaz 3500 milliárd forint korrekciót jelent,

de ráadásul a dokumentum szerint mivel a programokról még nem született megállapodás, egyszerűen ne is hagyja azokat jóvá a Bizottság a problémák orvoslásáig.

Hirdetés

Azaz egyszerűen nem fognak rendelkezésre állni ezek a pénzek amíg a rendszerszintű problémák meg nem oldódnak. “

Márpedig Jávor tudomása szerint “a Helyreállítási Tervről szóló egyeztetések egyelőre ráadásul szünetelnek…

Ugyanis az a Bizottság álláspontja, hogy amíg a jogállamisági eljárásban nem születik megnyugtató megoldás, addig nem hagyhatja jóvá a helyreállítási pénzek kifizetését sem.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.