CímlapsztorikEgészségünk

Mire jók az egyes kannabiszfajták? Itt a terpén-térkép

Mentsd el ezt a listát, sokaknak nagyon hasznos lehet!

A terpének olyan aromás olajok, amik ugyanazon mirigyekben választódnak ki, amelyek a kannabinoidokat is termelik, és amelyek az egyes kannabiszfajták jellegzetes illatukért, ízükért felelősek.

Más erős illatú növényekkel és virágokkal ellentétben a kannabiszban a terpének termelése első sorban adaptív célokat szolgál: a károkozók elijesztésére és a beporzók csalogatására.

Hirdetés

Számos tényező befolyásolja a terpének termelését, ideértve az éghajlatot, az időjárást, az érlelést, a használt trágyákat, a talaj típusát, de még a napszakok is.

Eddig körülbelül 200 különféle terpént azonosítottak a kannabisz növényben, és minden törzs, de még a törzseken belül az egyedek is egyedi terpén profillal rendelkeznek.

A terpének kulcsszerepet játszanak a különféle kannabisz törzsek pszichés- és gyógyhatásában. Egyes terpének elősegítik a relaxációt és a stresszoldást, míg mások elősegítik a fókuszt és az éberséget. A mircén például számos pihentető kannabisz törzsben megtalálható, mint például a Blueberry. A terpinolént általában felemelő, energizáló törzsekben találhatjuk nagyobb mértékben, mint például a Jack Herer.

Mircén – PIHENTETŐ

A mirecén a legnagyobb mennyiségben jelenlévő terpén a kannabiszban, és a természetben leginkább itt található meg. Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy egyes törzsekben a mircén teljes terpén profil akár 65% -át teszi ki.

A mircén illata gyakran édeskés, földes illatokra emlékeztet, hasonló a szegfűszeghez. Ugyanakkor gyümölcsös, vörös szőlő szerű aromája van.

A mircén nyugtató hatású és hasznos lehet a gyulladás és a krónikus fájdalom csökkentésében, ezért általában a rákkezelés során javasolják kiegészítőként.

A mircénben gazdag törzsek a Skunk XL, a White Widow és a Special Kush.

Limonén – ENERGIZÁLÓ

A limonén a második legnagyobb mennyiségben jelenlévő terpén a kannabiszban, de nem feltétlenül van jelen minden törzsben.

Ahogy a neve is mondja, a limonén citrusos illatot idéz elő, amely hasonlít a citromra, ami nem meglepő, mivel az összes citrusféle nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vegyületet. A limonént gyakran használják kozmetikumokban és tisztítószerekben egyaránt.

Hirdetés

Terápiás hatásait tekintve a limonén hangulatjavító és stresszoldó hatással bír. A kutatók azt is megállapították, hogy gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá egy tanulmány szerint a limonén szerepet játszhat a daganatok csökkentésében is.

Azok a törzsek, amelyek nevükben tartalmazzák a „citrom” vagy „savanyú” kifejezéseket, általában limonénben gazdagok. Néhány jó példa erre a Sour Diesel, Super Lemon Haze, Durban Poison, Jack Herer és a Jack the Ripper törzsek.

Linalool – RELAXÁLÓ

Ha valaha azon tűnődtél, hogy mi teszi a kannabisz illatát olyanná amilyen, akkor tudd, hogy ezért a mircén és a linalool a felelős. Fűszeres és növényi illatával ez a terpén az egyik leggyakoribb a kapható törzsek többségében, és a mircénnel együtt alkotják a megszokott szúrós és fűszeres kannabiszra jellemző illatot.

A linalool megtalálható továbbá a levendulában, mentában, fahéjban és korianderben is. Érdekes, hogy ugyanúgy, mint ezek az aromás gyógynövények, a linalool szintén nyugtató és pihentető hatású.

Artritisztől, depressziótól, rohamoktól, álmatlanságtól, de akár rákban szenvedő betegek is enyhülést tapasztaltak ezen csodálatos terpén használata során.

Néhány jól ismert linalool dús törzs az Amnesia Haze, a Special Kush, a Lavender, az LA Confidential és az OG Shark.

Kariofilén – TESTI HATÁS

Fűszeres és borsos illatával az egyik legismertebb terpén. A kariofilén megtalálható a fekete borsban, a fahéjban, a szegfűszegben továbbá olyan fűszerekben, mint például az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring.

A béta-kariofilén kötődik a CB2 receptorokhoz, ami a gyulladásgátló gyógyszerek és krémek kedvelt alkotóelemévé teszi. A karofilén az egyetlen terpén, amely kötődik a kannabinoid receptorokhoz.

A fájdalomcsillapító és szorongáscsillapító tulajdonságai mellett néhány tanulmány kimutatta, hogy a kariofilénnek nagyon ígéretes szerepe van az alkoholfüggőség rehabilitációjában.

A tudósok egy csoportja kutatásokat végzett egereken és megállapította, hogy ez a terpén csökkenti az önkéntes alkoholfogyasztást. Még az alkohol elvonási tüneteinek kezelésére is ajánlották a kariofilént.

Az olyan törzsek, mint a Super Silver Haze, a Skywalker és a Rock Star gazdagok kariofilénben.

Pinén – FÓKUSZ JAVÍTÓ

Ez a terpén a fenyőfák illatát adja, mivel nagy mennyiségben van bennük jelen. Egyéb pinénben gazdag növények közé tartozik a rozmaring, a narancshéj, a bazsalikom, a petrezselyem és természetesen a kannabisz.

Sok máshoz hasonlóan a pinén-terpének gyulladásgátló hatásúak.

Segítik a légáramlást és javítják a légzésfunkciókat, miközben csökkentik a túlzott THC-fogyasztás okozta memóriavesztést. Ez furcsának hangozhat, mivel a kannabiszról beszélünk, de ha a törzs gazdag alfa- és béta-pinénben, az akár az asztmában szenvedőkön is segíthet.

A pinén az artritiszben, a Crohn-betegségben, de még a rákban szenvedő betegek számára is jótékony hatású lehet.

A törzsek, amelyek nagyszerű forrásai ennek a terpénnek a következők Jack Herer, Strawberry Cough, Blue Dream, Island Sweet Skunk, Dutch Treat és Romulan.

További terpének

Alfa-bisabolol

Az alfa-biszabololnak (levomenolnak és biszabololnak is nevezik) kellemes virág aromája van. Az alfa-bisabolol az orvosi székfű, köznapi nevén a kamilla illóolajának egyik meghatározó komponense, azonban más növényekben is számottevő mennyiségben fordul elő. Nagy arányban tartalmazza többek közt a brazíliai Candeia-fa (Vanillosmopsis erythropappa) illóolaja, amely gyakran a természetes bisabolol előállításának alapanyagául is szolgál.

Ezt a terpént elsősorban a kozmetikai ipar használja, ám az utóbbi időben felkeltették a kutatók figyelmét állítólagos orvosi előnyei.

Az alfa-biszabolol hatásosnak bizonyult bakteriális fertőzések és sebek kezelésében, és kiváló antioxidáns, irritációgátló és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik.

Megtalálható olyan törzsekben, mint a Harle-Tsu, Pink Kush, Headband, OG Shark, and ACDC.

Eukalyptol

Cineole néven is ismert, az eukaliptol az eukaliptusz fa elsődleges terpénje. Mentol tónusú illata van, de a legtöbb kannabisz törzsben csak nyomokban van jelen. Átlagosan körülbelül 0,06% -át teszi ki egy teljes kannabisz terpén profilnak.

Az eukaliptolt széles körben használják a kozmetikumokban és az orvostudományban. Orvosi értékét tekintve az eukaliptol enyhíti a fájdalmat, de lelassítja a baktériumok és a gombák növekedését is.

Bár a kutatás még korai szakaszban van, ez a terpén ígéretesnek mutatkozik az Alzheimer-kórral szemben is.

Napi adagját az eukaliptolnak olyan törzsekkel pótolhatod, mint a Super Silver Haze és a Headband.

Transz-nerolidol

Ez egy másodlagos terpén, elsősorban olyan virágokban található meg, mint a jázmin, a citromfű és a teafaolaj. Illata rózsa, citrom és alma tónusok keveréke, és általában fás és citrus jellegű.

A transz-nerolidol leginkább a parazitaellenes, antioxidáns, gombaellenes, rákellenes és antimikrobiális tulajdonságairól ismert.

Az olyan törzsek, mint a Jack Herer, az Sweet Skunk és a Skywalker OG gazdagok nerolidolban.

Humulén

A humulene az első számú komlóban található terpén és aromáját földes, fás és fűszeres jegyek alkotják.

A kannabisz mellett megtalálható szegfűszegben, zsályában és fekete borsban is.

Számos orvosi tulajdonsággal rendelkezik. Ezenkívül hatékonynak bizonyult az étvágy csökkentésben, ami potenciális súlycsökkentő szerré teheti.

Továbbá, mint sok más fent említett terpén, a humulén szintén gyulladáscsökkentő, enyhíti a fájdalmat és harcol a bakteriális fertőzések ellen.

A humulén olyan törzsekben található meg, mint a White Widow, Headband, Girl Scout Cookies, Sour Diesel, Pink Kush és Skywalker OG.

Delta 3 Carén

Ez a terpén számos növényben megtalálható, mint például a rozmaring, bazsalikom, paprika, cédrus és a fenyő. Aromája édes és a ciprus illatához hasonlít.

Orvosi tulajdonságainak vizsgálatakor a Delta 3 carén hasznosnak bizonyult a törött csontok gyógyításában, ami reményt ad az oszteoporózisban, ízületi gyulladásban de még fibromialgiában szenvedő betegek számára is.

Érdekes módon a Delta 3 carén serkenti a memóriát és segíti az emlékek rögzítését is. Ez fontos szempont az Alzheimer-kór gyógyítása területén.

Kámfén

A kámfén illata legjobban a fenyőtüske, földes, pézsmás és nedves erdei illatokra hasonlít. A kámfén aromáját gyakran összetévesztik a mircénnel, ami a kannabisz illatának a védjegye, mivel legtöbben így ismerjük.

A Camphene nagy potenciállal rendelkezik az orvostudomány területén. C-vitaminnal keverve erős antioxidánssá válik, és a hagyományos gyógyászatban széles körben használják helyileg olyan bőrproblémák esetén, mint az ekcéma és a psoriasis.

Legfőbb előnye azonban abban rejlik, hogy csökkentheti a koleszterin és triglicerid szinteket, amik számos szív- és érrendszeri betegséghez köthetők.

A kámfén jelen van a Ghost OG, a Strawberry Banana és a Mendocino Purps fajtákban.

Borneol

Gyógynövényes és mentolos illatával a borneol olyan gyógynövényekben található meg, mint a rozmaring, a menta és a kámfor.

Ez a terpén kiváló természetes rovarriasztó, ami hatékonnyá teszi olyan betegségek megelőzésében, mint például a nyugat-nílusi vírus, amit kullancsok, bolhák, szúnyogok stb. terjesztenek. Ráadásul egy tanulmány szerint a borneol az emlőrákos sejteket is elpusztítja.

A magas borneol tartalmú törzsek az Amnesia Haze, Golden Haze, a K13 Haze.

Terpineol

A terpineol aromája virágszerű, ami az orgonára, almavirágra és citromra emlékeztet. A terpineol olyan ízű, mint az ánizs és menta.

A terpineol kellemes illatának köszönhetően a parfümök, a kozmetikumok és az ételek általános alkotóeleme.

Jól ismert relaxáns hatásáról, és általában véve felelős a hírhedt kanapéhoz szögező hatásért, amelyet gyakran az indica törzseknek tulajdonítanak. A terpineol gyógyászati előnyei között szerepelnek még az antibiotikus és antioxidáns tulajdonságai is.

Megtalálható a Girl Scout Cookies, a Jack Herer és az OG Kush fajtákban.

Valencén

Ez a terpén a nevét az édes valenciai narancsról kapta, amiben nagy mennyiségben van jelen. Édes citrusos aromájával és ízével rovarriasztóként is használják.

Annak ellenére, hogy nem sokat tudunk a valencénről, tudjuk, hogy olyan törzsekben található meg, mint a Tangie és az Agent Orange.

Geraniol

A kannabiszon kívül a geraniol megtalálható a citromban és a dohányban is. Illata a tollborzfű, az őszibarack és a szilva keverékére hasonlít.

Általában aromás fürdőkészítményekben és testápolókban használják.

A Geraniol nagy potenciált mutat neuroprotektánsként és antioxidánsként.

Olyan törzsekben van jelen, mint az Amnesia Haze, Great White Shark, Afghani, Headband, Island Sweet Skunk, OG Shark and Master Kush.

Forrás: kender.eu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.