CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Müller Cecília szerint büntetni kellene, ha nem veszünk részt az egészségügyi szűréseken, ULTIMÁTUMOT adtak a magyar társadalomnak?!

Ez nagyon kemény. Ha ezt meglépik, az emberek egy része lehet hogy az utcára fog menni?!

Nem akármi van tervben, és ha ezt így egy az egyben megvalósítják, az nem biztos hogy azonnal és ebben a formában elnyeri majd az emberek tetszését.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, az emlőrák, a vastagbélrák és a méhnyakrák kiszűrésére irányuló népegészségügyi szűrőprogramban növelnék a részvételi hajlandóságot.

Hirdetés

Müller Cecília országos tiszti főorvos a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a nemrég létrehozott Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a szervezett szűrések esetében a célcsoportok és a vizsgálati módszerek felülvizsgálatát, és új, de már pilot-jelleggel kipróbált népegészségügyi célú szűrések bevezetését javasolja.

Müller szerint azért, a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését.

Ugyanakkor hozzátette, a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, a szűrés arról szól, hogy a magukat egészségesnek érző, tünetmentes, átlagos kockázatú embereket keressenek fel bizonyos életkorban.

„Erre vannak remek eszközök, melyeknek a használata nem megterhelő, gondoljuk csak a prosztatarák kiszűrését szolgáló PSA-ra, aminek az értékét egy vérvétellel meg lehet állapítani, de egy székletmintaadásról sem gondolom, hogy terhet jelent”

– tett hozzá.

Vagyis még cska etrítéken van az ötlet, de könnyen lehet, hogy a jövőben szankcionlják, azaz büntetni fogják azt, ha valak egy adott életkor felett nem jelenik majd meg ezeken a szűréseken.

A már kialakult betegség ugyanis nagyságrendekkel több egészségügyi forrást vehet el, mint a szűrések.

Ki mit gondol erről a javaslatról?

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!