CímlapsztorikÉrdekes világ

Müller Péter: A félelem százszor kártékonyabb, mint maga a vírus

“Abban reménykedünk, hogy vége lesz a járványnak, és visszajön, ami volt. Soha! A régi nem jön vissza. Nem jöhet! Új élet születik…”

A félelem százszor kártékonyabb, mint maga a vírus.

Úgy is mondhatnám: inkább legyek beteg, mint hogy félelemben éljek. A félelem ugyanis olyan sokféle pszichoszomatikus folyamatokat indít el a testben, ami mindennél rosszabb

Hirdetés

– fogalmazott Müller Péter a Ripostnak.

Az író arról beszélt, hogy hogyan élte meg a járványt, és arról is, hogy feleségével gyorsan átestek a koronavíruson nagyobb gondok nélkül.

Ágnesnek semmilyen tünete nem volt. Nekem volt egy nehéz húsz percem, amikor éreztem, hogy átmegy rajtam a betegség.

Ez a mi tapasztalatunk, de tudjuk, hogy szerencsések vagyunk, mert mások sokkal nehezebben vészelik át ezt a betegséget.

Megjegyezte, hogy attól nem féltek, hogy állapotuk súlyosabbá válik, ugyanis az író szerint a félelem sokkal kártékonyabb, mint a vírus.

Úgy is mondhatnám: inkább legyek beteg, mint hogy félelemben éljek.

A félelem ugyanis olyan sokféle pszichoszomatikus folyamatokat indít el a testben, ami mindennél rosszabb. Az óvatosság persze indokolt, de ahhoz nem kell félni

– fogalmazott Müller Péter. Beszélt arról is, hogy legutóbb gyerekkorában félt igazán, még a II. világháborúban, amikor édesanyjával egy bunkerben húzták meg magukat.

A különbség szerinte a háború és a koronavírus között az, hogy a háborúban tudták az emberek, hogy ki akarja őket megölni, ezzel szemben most a gyilkos láthatatlan.

Hirdetés

Akkor az utcán hevertek a halottak, most a kórházakban. A Covid rejtőzködő, alattomos veszedelem, kiszámíthatatlanul vezethet halálhoz

– részletezte, és hozzáfűzte, hogy szerinte a sötétségben nem félelem van, hanem sorspánik. Az ünnepről azt mondta, hogy a járvány árnyékában különös fény vetül a húsvétra.

Ilyenkor a téli halott természettel együtt egy kicsit mi magunk is meghalunk. És aztán újjászületünk. Még inkább így van ez idén, amikor abban reménykedünk, hogy vége lesz a járványnak, és visszajön, ami volt. Soha! A régi nem jön vissza. Nem jöhet! Új élet születik

– összegzett Müller Péter, író.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.