CímlapsztorikTudomány

Nyakunkon az újabb járvány, robbanás előtt az esetszámok , felszólították a lakosságot Rusvai Miklós az ATV-n nyilatkozik

Ideje újra felvenni az oltásokat?

Az új koronavírusváltozat, az EG.5 világszerte terjed, de nem komolyan veszélyes – véli a Bázeli Egyetem egyik egészségügyi szakértője.

Richard Neher, a vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője kijelentette: “Becslésem szerint az EG.5 nem jelent különösebb veszélyt”.

Hirdetés

Azt mondta: az EG.5-ös variánsnak van egy mutációja, amely valamivel könnyebben kikerülheti az immunrendszert.

“De ugyanez a mutáció más változatokban is megtalálható” – magyarázta.

“A variáns azért figyelemreméltó, mert Kínában – egy népes országban – elterjedt, és az utóbbi hetekben gyorsan nőtt a gyakorisága”.

Hozzátette:

“minden bizonnyal feltételeznünk kell, hogy a nyár végéhez közeledve és egy nagyon kis esetszámú időszak után, az esetszámok ismét nőni fognak”.

Hangsúlyozta:

“Az EG.5 alapvetően nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, ahogyan azt korábban egy ideig a Sars-CoV-2 esetében is láthattuk.”

Az EG.5 válhat hamarosan a domináns változattá egyes országokban vagy akár az egész világon. A WHO szerint az EG.5 változaton belül az EG.5.1 törzs messze a leggyakoribb.

A helyzetet bonyolítja, hogy a vírus behatolómechanizmusát, a tüskefehérjét tekintve van egy további mutációja is.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!