CímlapsztorikÉrdekes világ

Műtüdő tarthatja életben Csollány Szilvesztert: sokkoló hírek jelentek meg

A hét elején jött a sokkoló hír: Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal és lélegeztetőgépre került.

Most újabb információk láttak napvilágot az állapotáról, és nagyon aggasztóak!

Családja továbbra sem árul el részleteket. Információink szerint a tornász állapota súlyos, de bajnokként küzd az életéért.

Hirdetés

Kevesen tudják, de létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép, amellyel a Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben.

Ebből az egész országban 30-40 darab található.

Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását.

A hagyományos lélegeztetőgép ezzel szemben „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.

Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét – magyarázta egy neve elhallgatását kérő szakorvos.

Idősebb páciensnél nem is alkalmazható. Természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg.

Fontos, hogy a lélegeztetőgép nem gyógyítja a koronavírus-fertőzést, csak az életfunkciókat tartja fenn. A szakorvos azt is elárulta, hogy az ECMO-kezelésekkel a tüdőgyulladás gyógyulása jóval tovább elhúzódhat, mint egyéb esetekben.

Egy hét helyett akár több hónapról is szó lehet. Bányai Gábor parlamenti képviselő például ilyen műtüdőre volt kötve 69 napon át.

Lesújtott minket a hír, és az egész tornásztársadalmat sokkolta – mondta Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke néhány napja a Blikknek.

Hirdetés

Mást nem mondhatok, csak azt, hogy imádkozunk Csollányért, és szurkolunk, hogy újra a mindannyiunk által ismert, vidám Szilvesztert láthassuk újra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!