CímlapsztorikÉrdekes világ

Nagy a baj: Karikó Katalin is megszólalt az omikron koronavírus mutációról

Egyre aggastóbb hírek láttak napvilágot az elmúlt 24 órában.

A koronavírus egyik újabb mutációja kezdett el terjedni világszerte – megjelent már Németországban és Csehországban is -, amely az omikron nevet kapta. Kérdéses azonban, hogy a koronavírus elleni oltások mennyire tudják hatékonyan kivédeni az új, dél-afrikai vírusvariánst.

Hirdetés

Mint megírtuk, már a Pfizer és a Moderna is vizsgálatokat kezdett annak érdekében, hogy megtudják, mennyire hatékony a vakcinájuk az új mutánssal szemben.

Az ugyanis rendkívül aggasztó, hogy 32 mutáció jelent meg egyszerre benne és mind a tüskefehérjét érinti, amire valamennyi vakcinát kifejlesztettek.

Ezért a sajtó köreiben már felmerült, hogy képes lehet kijátszani a vakcinákat, azaz az oltottakra is ugyanolyan veszélyes lehet.

Ezzel kapcsolatban szólalt most meg Karikó Katalin az ATV Híradónak, továbbá arról is beszámolt, mennyi idő alatt lehet olyan új vakcinát gyártani, ami már az új vírusmutáns ellen is véd.

Mint azt Karikó közölte, a Pfizer egy új oltóanyagot az eddigi 100 nap helyett 31 nap alatt is ki tud fejleszteni.

Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet kijelenteni, hogy a jelenlegi vakcina nem hatékony erre a variánsra.

Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna

-mondta Karikó Katalin.

Egyúttal hozzátette, a következőkben azt fogják vizsgálni, mi történik a beoltottakkal, illetve azokkal, akik még nem vették fel az oltást.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.