CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Nem sok védelmet adnak az omikron-fertőzés ellen a vakcinák

Nagy a gond, kijöttek az első eredmények!

Megkezdték el a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságának vizsgálatát az omikron ellen, amelynek kapcsán vegyes hírek érkeztek.

A dél-afrikai Afrika Egészségügyi Kutatóintézet előzetes eredményei szerint például két dózisnyi Pfizer-vakcina mindössze 22.5 százalék eséllyel előzi meg a fertőzést az omikron esetében, azonban a súlyos betegségtől így is megvéd

Hirdetés

– írja a Bloomberg.

A kutatók összesen 12 ember vérplazma-mintáját vizsgálták meg, így egy meglehetősen kis mintáról beszélhetünk.

Ezek alapján azonban megállapították, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina két dózisa 41-szer kisebb védelmet nyújt az omikron ellen, mint a vuhani vírustörzs ellen.

Alex Sigal, a kutatóintézet vezetője elmondta, hogy ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy alkalmatlanná teszi a vakcinákat arra, hogy a fertőzést el tudja kerülni az ember, azonban a súlyos fertőzés ellen továbbra is hatékony védelmet nyújtanak.

A kutatócsapat egyébként megállapította, hogy a harmadik megerősítő oltások jelentősen, 70-75 százalékra tudják növelni a vakcinák által előidézett immunvédelem hatékonyságát a Dél-Afrikában és Botswanában beazonosított variáns ellen.

Egy brit tanulmány már egy picit jobb eredményre jutott a Pfizer tekintetében, de ők is mindössze 30 százalékos hatékonyságot azonosítottak két dózis esetében.

Az AstraZeneca ennél rosszabbul teljesít, két dózis szinte egyáltalán nem véd a megfertőződés ellen, de mindkettő véd a súlyos betegség ellen.

A variáns fertőzőképességének növekedéséhez az is nagymértékben hozzájárult, hogy három-nyolcszor nagyobb a valószínűsége az újrafertőződésnek, mint akár a delta variáns esetében, így magas szinten tudja elkerülni az immunvédelmet.

A kutatók becslése szerint két-három nap elegendő ahhoz, hogy az omikron-fertőzöttek száma folyamatosan duplázódjon, ami elképesztő gyorsaságnak tekinthető

Hirdetés

– idézte az Axios.

Brit becslések szerint ilyen ütemben már december közepére egy szinten lehet a delta variáns terjedésével.

Ezzel szemben azonban vannak nagyon jó hírek: eddig még nem tudni arról Nagy-Britanniában, hogy valaki kórházba került volna az omikron miatt, az Egyesült Államokban is az eddigi 43 fertőzöttből mindössze egy szorult kórházi ellátásra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.