CímlapsztorikÉrdekes világ

Nincs élet a halál után? Csak sötétség csend vár ránk egy kutatás szerint

Kutatóknak egy hosszú és bonyolult folyamat felgöngyölítése után vált világossá, mi történik. Ez mindent átírhat, amit a halál utáni életről gondoltunk.

Léteznek halálközeli élmények vagy sem?

Ezzel foglalkozott komolyabban már számos kutatás, és valamennyi tudós próbálja megválaszolni a halál utáni élet kérdését.

Hirdetés

Míg egyes bizonyítékok afelé mutatnak, hogy talán van valami odaát, most egy friss tanulmány arra világít rá, hogy mindez csak illúzió lehet.

Noha a tudósok hozzáteszik: semmi sincs még mindig teljesen kizárva, de lehet egy természettudományos folyamat arra vonatkozóan, hogy mik is pontosan a halálközeli élmények.

A jelenséggel legutóbb a Manchester Metropolitan University (MMU) két kutatója, Neil Dagnall és Ken Drinkwater foglalkozott.

Néhány szakember azzal magyarázza a halálközeli élmények létrejöttét, hogy az agy egy dimetil-triptamin (DMT) vegyületet szabadít fel a halál bekövetkeztekor.

A DMT erőteljes pszichoaktív hatású anyag, amelynek szedése gyakran társul spirituális és misztikus élményekkel.

A DMT felszabadulásával kapcsolatos bizonyítékok azonban nem teljesen meggyőzők, még akkor sem, ha számos tudós meggyőződése, hogy a test születéskor és halálkor is természetesen bocsát ki DMT-t.

Másik elképzelés, hogy a halálközeli élményeket az agyi oxigénhiány, szaknyelven cerebrális anoxia okozza. Az oxigénhiány potenciálisan görcsöket válthat ki a temporális lebenyben, ami hallucinációkat okoz.

Népszerű teória az is, hogy az NDE-ket maguk a haldokló agysejtek hozzák létre. Ez az ún. haldokló agy hipotézis számos páciens által elmesélt hallucinációt képes megmagyarázni.

Az MMU kutatói szerint jelenleg nincs egyértelmű magyarázat arra, miért következnek be a halálközeli élmények. Az folyamatos kutatások azonban egyre közelebb visznek e rejtélyes jelenség megértéséhez.

Hirdetés

A tudósok azonban hangsúlyozzák:

További kutatásokra van szükség, hogy végleg meg lehessen válaszolni ezt a nagyon fontos és a mai napig szinte minden embert érdeklőd kérdést.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.