CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Nobel-díjas fizikus: lehetséges az időutazás, azt is tudom hogyan

Ha igaza van, akkor az időutazás tényleg lehetséges és az sem kizárt, hogy más lények, civilizációk is ezt a módszert használják.

Kip Thorne és kutatótársai abból indultak ki, hogy a féregjáratok a tér két olyan tartományát kötik össze, amelyek különböző időkben léteznek, ezért ezek a „kozmikus átjárók” – amelyek az erősen begörbült tér különböző pontjaiba biztosítanak elméletileg átjárást-,

KÉPESEK A JELEN ÉS A MÚLT ÖSSZEKÖTÉSÉRE IS.

Hirdetés

A féregjáratok időkapuként való alkalmazása egyelőre még csak olyan hipotézis, amely legfeljebb több száz év múlva jelenthet az emberi civilizáció számára valós technikai lehetőséget az időugrás végrehajtásához.

Megváltoztatható-e a múlt, vagy sem?

Az időugrás egyik legvitatottabb kérdése az úgynevezett időparadoxon, vagyis az a probléma, hogyha valaki a jelenből visszatérne a múltba, képes lenne-e megváltoztatni a múltbeli történéseket.

Az időutazás lehetőségét elfogadó elméleti fizikusok szerint, noha az időugrás megtörténhet egyfajta visszacsatolási hurkon belül,

DE CSAK ÚGY, HOGY AZ KOMPLEMENTÁRIS MARAD A JELENNEL.

Magyarán, elméletileg „visszapattanhatunk” a múltba, és ott körül is nézhetünk, viszont nincs lehetőségünk megváltoztatni a múltbeli eseményeket.

Egy másik új, lehetséges magyarázat szerint a történések logikailag átrendeződnek, de a főszál mindig ugyanaz marad, vagyis az ok-okozat nem tud felcserélődni, csak kisebb módosulások történnek az eseményekben, ha megváltoztatunk valamit a múltban.

Kip Thorne elmélete alapján az időgép megépíthető és már használhatják más fajok

A tudós egy nagyon mérvadó tudományos lapban társaival nemcsak azt állította, hogy az időutazás bizonyos feltételek mellett lehetséges, hanem azt, hogy egyenesen valószínű is

A téridő hídjaiként is nevezhető vékony csőszerű képződmények lehetőségét Albert Einstein Nathan Rosennel 1935-ben bizonyította be.

Egy óriási gravitációval bíró fekete lyuk közvetlen közelében viszont szinte megáll az idő. Ha két órát indítanánk el egyszerre a Földön és a fekete lyuknál, amikor eljönne mondjuk a hétfő a Földön, a másik helyen mondjuk még csak péntek lenne.

Hirdetés

Ha képesek lennénk pillanat alatt eljutni a Földről a fekete lyukhoz, hétfőről visszajutnánk péntekre.

Így kéne egy időgépet is felépíteni.

A kvantumelmélet ezt elvileg lehetővé is tenné, hiszen eszerint a téridő szövedéke téren és időn átívelő szubmikroszkopikus átkötéseket jelentő féreglyukak gubancából áll.

Ez persze az emberi civilizáció számára ma még szinte a lehetetlennel egyenlő.

Ugyanakkor nem zárható ki, hopgy a kozmoszban élhetnek olyan fejlett fajok, melyek már birtokában vannak az időutazás képességének és valóban a féregjáratokat, felketelyukakat használhatják “időkapuként” az univerzumban.

Ki mit gondol erről?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!