CímlapsztorikÉrdekes világ

November végére kiterjedt havazást jósolnak – itt a teljes kép, mi várható

Jelenleg 70 százalék az esélye, hogy november végén, december elején hózáporok érik hazánkat…

Eszakkeleten síkvidéken is lehullhat egy-két centi hó.

Az európai és számos, Európán túli országot tömörítő European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) adja a világon a legpontosabb középtávú időjárás- előrejelzést, itt dolgoznak a legnagyobb kvalitású fejlesztő meteorológusok, köztük több magyar szakember is.

Hirdetés

Mint már említettük, a hosszabb időtávra szóló előrejelzés az elmúlt évitzedekben hihetetlen fejlődésen mentek keresztül…

Így egy ideje az ECMWF is elkezdte kiadni 46 napra szóló prognózisát.

Az adatokat hetente két alkalommal, hétfőn és csütörtökön frissítik, a szóban forgó időszakra vonatkozóan pedig a legfrissebb információk megegyeznek a hétfői állapottal.

November utolsó és december első napjaiban hazánkban az átlagosnál pár fokkal hidegebb, szeles idő, és akár már november 23-24. környékén tapasztalhatunk hózáporokat.

A változást persze nem zárhatjuk ki, ám a centrum előrejelzéseinek beválási esélye 70 százalék, amire majd még visszatérünk.

Most nézzük, mi olvasható ki a legfrissebb adatokból.

November 20. környékén tőlünk jócskán északra egy ciklon megerősödése várható, frontjai tőlünk délkeleti irányba, Ukrajna, Románia térségében halad délnyugat felé.

Hatására várhatóan nálunk is enyhül a szürkeség, a keleti, északkeleti tájakon már napsütésre is számíthatunk.

A frontok aztán néhány nap alatt „lebontják” az anticiklont, a maradéka Délnyugat-Európa felé hátrál, ezzel pedig a kontinens középső területén megnyílik az út az északi légtömegek előtt.

Hirdetés

Ezek érkezése várható már 23-24. környékén, és meghozzák a szelet, lehűlést, illetve záporokat, hózáporokat.

Ahogy eddig a köd volt az úr hazánk felett, úgy ettől kezdve várhatóan december 4-éig a szél és az évszakhoz képest némileg hűvösebb idő fog dominálni egészen addig, míg a légmozgás iránya nyugatira nem fordul, és immár enyhébb levegőt sodor fölénk az Atlanti-óceánról.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.