CímlapsztorikÉrdekes világ

Jön a Cerberus hőhullám: akár 50 fok is lehet, igazi pokol vár ránk

Extrém forróság tarolja le Európa egy jelentős részét, rekordot dönthet a hőmérséklet még itthon is.

Könnyen megdőlhet a napokban az Európában valaha mért legmelegebb hőmérsékleti rekord a kontinens déli részén tomboló Cerberus hőhullámnak köszönhetően

-számolt be róla a BBC.

Hirdetés

Spanyolország, Franciaország, Görögország, Horvátország és Törökország egyes részein a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, míg Olaszországban a forróság elérheti a 48 Celsius-fokot, ami rekord lenne.

Az országban vörös riasztás van érvényben tíz városra, köztük Firenzére és Rómára.

A hőhullám a városokba érkező európai turistákat is érinti. Athénban az Akropoliszhoz külön csapatot vezényeltek, miután többen szédülésre és émelygésre panaszkodtak.

Rómában a Kolosszeumnál többen is összeestek a meleg miatt, míg Olaszország északi részén egy negyvenes éveiben járó férfi a kánikula miatt összeesett és meghalt.

Szakértők azt tanácsolják, hogy naponta legalább két liter vizet igyanak az érintett területeken tartózkodók, és kerüljék a dehidratáló hatású kávé és alkohol fogyasztását.

A Dante Pokol című művében szereplő háromfejű szörnyetegről elnevezett Cerberus hőhullám várhatóan még szélsőségesebb körülményeket hoz a következő napokban.

Spanyolországban akár 45 Celsius-fokos hőség is lehet, ezért az andalúziai regionális kormány telefonos segélyszolgálatot indított a hőség által sújtott emberek számára.

Az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata korábban közölte, hogy pénteken várható a hőmérséklet tetőzése. A BBC Weather szerint Dél-Európa nagy részén a meleg a 40 fokot is elérheti, de lehet, hogy ennél is melegebb lesz.

Magyarország sem marad ki

Szakértők szerint félő, hogy a kánikula idén nyáron sokkal több halálesetet okozhat.

Hirdetés

Hazánkban is jelentősen érzékelhető lesz a Cerberus hőhullám környező hatása.

Az elmúlt napokban is hihetetlenül magas volt a hőmérséklet és a jelentések szerint az elmúlt hetekben több olyan nap is volt, mely megdöntötte a korábbi évek hőmérsékleti rekordjait, ami különösen aggasztó.

Nemcsak Európában van azonban extrém forróság. Idén nyáron már Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint Ázsia számos részén, többek között Indiában és Kínában is megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Az Atlanti-óceán hőmérséklete ugyancsak rekordot döntött, míg az antarktiszi jég kiterjedése a valaha mért legalacsonyabb.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!