Címlapsztorik

Nyugdíjkatasztrófa jön: a megtakarítók gigantikus válság elé néznek

Jelentősen csökkenhet a most középkorú generációk életszínvonala, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Mindenki kezdjen el maga félretenni, mert óriási baj lesz!

Nincs egyelőre megoldás, ellenben nő a baj.

Hirdetés

Sok jel utal arra, hogy az elkövetkezőkben sem az állampapírpiacok, sem a részvények és más kockázatos eszközök piacai nem lesznek képesek nagy tömegben megfelelő minőségű befektetési lehetőséget teremteni a nyugdíjpénzeknek.

Emiatt a fejlett világban sok százmillión – és egyre növekvő számban – vannak olyanok, akik megtakarítási kényszerbe kerültek.

A demográfiai krízis és az állami nyugdíjrendszerek borítékolható válsága előtt állunk a szakértők szerint.

A nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy öngondoskodásra ösztönözzék az embereket, a legtöbb számítás szerint a 40-65 éves korosztálynak már intenzíven spórolnia kell időskorára.

Nagyvonalú becslés szerint a fejlett világban mintegy 800 millió – 1 milliárd ember lehet, aki megtakarítási kényszerbe került a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek várható problémái miatt.

A mostani középkorosztály nagyon nagy mennyiségű jelenbeli pénzt kínál fel annak érdekében, hogy jövőbeli pénzekhez jusson.

Ez az évről évre bővülő embertömeg viszont túlkínálatot generál a jelenbeli pénzből.

Hogy ez milyen mértékben a demográfiai folyamatok függvénye volt a fejlett világban, azt jól tükrözik az egyes országok korfái.

Az elmúlt 15-20 év népességi változásaira tekintettel a megtakarítási kényszerben lévő generációk létszáma drámai növekedést tükröz.

Hirdetés

Az elmúlt 35 év elképesztő mértékű hatékonyságjavulása ért véget a világban a koronavírus-járvány kitörésével.

Nagy gond lehet abból, hogy a társadalom is polarizálódik, a tehetősebb és a kevésbé tehetősebb rétegek közötti különbség drámaian növekszik. Például a befektetések egyre nagyobb hányada, egyre szűkebb kör kezében összpontosul.

Így a nyugdíjrendszerek várható krízise is egyenlőtlen módon érintheti majd az embereket.

Egyvalami egészen biztos:

Itt az ideje hogy végig gondoljunk mindent és nem árt, ha tisztában leszünk azzal, hogyha még nyugdíj előtt állunk: nem biztos, hogy nekünk még lesz nyugdíjunk, sőt.

Bár ez már egy unalomig ismételt, már-már rémisztgetés, amit a magyar emberek is gyakran mondanak egymásnak, ennek ellenére valóra válhat…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.