Olyat drágul az étolaj, hogy a vendéglők már sült krumplit sem árulnak
Mi jöhet még? Brutális drágulás küszöbén az étolaj, pedig már eddig is aranyárban mérték…!
Az orosz-ukrán háború súlyos étolajválságot okozott világszerte, amit mostanra a német vendéglátósok is komolyan megéreznek.
A Bild arról ír, hogy mostanra az éttermek számára elengedhetlen repce-, illetve étolaj ára robbanásszerűen megnőtt a háború kitörése óta.
Freddy Basel német étteremtulajdonos például januárban még 90 centet (330 forint) fizetett egy liter repceolajért, ami most már 4 euróba kerül (majdnem 1500 forint).
A férfi és felesége ezért úgy döntöttek, leveszik az étlapjukról a sültkrumplit, helyette salátával kínálják a frissensülteket.
És nem Baselék az egyetlenek, akiknek ilyen súlyos döntéseket kellett meghozniuk: az étolaj ugyanis fogyóban van, és ahhoz, hogy nyereséges legyen az üzlet, legalább kétszeresére kellene növelni az ezzel az alapanyaggal készült ételek árát a vendéglátósoknak.
Magyarországon is elszabadulhat az étolaj ára?
Hazánkban február 1-jén kezdetét vette az árstop, ami május 1-jéig tart majd. Az élelmiszerárstop a következő termékekre terjed ki:
Abban 2021 októberénél a következő átlagárak szerepelnek, köztük az étolajé is:
Napraforgó étolaj/liter: 713 forint
A háború egyik közvetett hatásaként az árstop végén az étolaj, illetve bármilyen növényi olaj drasztikusan megdrágul.
Ez a magyarokra nézve annyit jelent, hogy 25-30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben, s praktikusan az 1000 forintot is elérheti az étkezési olaj literenkénti ára.
Ez felveti a kérdést, vajon Magyarországra is ez várhat-e a közeljövőben?