CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbán: az EU javaslata egy atombomba, ha elfogadják, vége a rezsicsökkentésnek

Megkongatta a vészharangot a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában tett bejelentéseiben.

Az április 3-i választások után másodszor adott interjút Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A kormányfő a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában vendégeskedett.

Hirdetés

A beszélgetés témájáról ugyan nem árult el semmit, ám napok óta arról beszél a sajtó, hogy Magyarország nem hajlandó támogatni az Európai Unió hatodik szankciós csomagját, így vélhetően ez lesz az interjú központi eleme.

A magyar kormány egyénként hivatalos válaszában leszögezte, hogy a tervezett csomag csak a nehézségek további növekedését eredményezné, anélkül, hogy az Európai Unió érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

A kormányfő ahogy az várható volt, először az európai uniós olajembargóról beszélt először és arról, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, a háború pedig már az energiabiztonságot közvetlenül is veszélyezteti.

Orbán szerint nemrég még konszenzus volt arról az uniós vezetők között, hogy minden országnak szuverén joga megállapítani, milyen energiaösszetételben működteti a gazdaságát. Majd az Európai Bizottság előállt ezzel a szankciós javaslattal anélkül, hogy bárkivel is egyeztettek volna miniszterelnöki szinten.

A miniszterelnök úgy véli, az EB mindenkire egy egységes javaslatot akar ráerőltetni, és ezzel megbontotta az európai egységet.

Orbán kifejtette, hogy ugyan van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj, de ez Horvátország számára nagy teher lenne. Magyarországon pedig olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek.

Az Európai Bizottság javaslata azt jelentené, hogy holnaptól 700 forint lenne a benzin és 800 forint a gázolaj.

Ha a jelenlegi formájában elfogadja a kormány az Európai Bizottság olajembargós javaslatát, vége a rezsicsökkentésnek – jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki minden erejével a rezsicsökkentés megvédéséért harcol.

Sőt, Orbán kijelentette, hogy az EB szankciós javaslata akár olyan helyzetet is teremthet, hogy nem lesz gázolaj Magyarországon.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.