Tudomány

Orbán: “Nehéz tél előtt állunk”, nincs meg a pénz a rezsicsökkentés fenntartására!

Váratlan és nagyon vészjósló bejelentéssel állt elő. Mindennek vége?

Sok minden történt a héten: egyrészt bíztató hírek érkeztek – legalábbis részben – az uniós pénzekről, másrészt rossz hírek az üzemanyag ellátásról.

Az újabb brüsszeli szankciók szerint hétfőtől nem lehet orosz olajat egyik országból a másikba átvinni, tehát a Mol szlovákiai finomítója sem tudja kisegíteni a félgőzzel működő százhalombattait. Lehet, hogy vége lesz a benzin ársapkának? I

Hirdetés

lletve elvileg a szerdai kormányülésen a nyugdíjemelés lehetséges mértékéről is szó volt. Nézzük, mit mond a miniszterelnök:

Orbán Viktor azt mondta: kilenc hónapja tart a háború, az volt az elképzelés, hogy a szankciók bevezetésével a háború végéhez közelebb juthatunk, ez a várakozás nem teljesült. ellenben súlyos gondokat okoztak azoknak, akik a szankciót kivetették, tehát Európának.

Nehéz tél előtt állunk, Ukrajna nagyon nehéz helyzetben van, az oroszok is nyilván elszenvednek veszteségeket, de a magas energiaárak miatt bevételük is van, tudják folytatni a háborút.

Ránk a szankciós tiltás nem vonatkozik, hozhatunk be Oroszországból olajat, nem kell attól tartani, hogy ellátási hiány lépne fel. a probléma az ár.

A szankciók árfelhajtó hatása alól Magyarország sem tudja magát kivonni, ezért várjuk a hétfőt, hogy a szankciók milyen hatással lesznek ezekre – mondta a miniszterelnök.

Brüsszel azt akarja, hogy az olaj után az atomenergiára és a gázra is szankciókat vessenek ki, Magyarország számára ez végzetes lenne, mentességet kell kapnunk.

Eddig ez sikerült, mert ezek nem új dolgok, jó reményekkel veszünk részt tehát a kilencedik csomagról szóló vitában is, ha eddig sikerült, most is tudjuk érvényesíteni az érdekeinket, de a nyomás folyamatos

– mondta Orbán, aki ezek után a nemzeti konzultáció fontosságáról beszélt. Szerinte ma aligha van fontosabb kérdés a közvetlen mindennapok szempontjából, hogy mennyit kell fizetni a háztartásoknak és az embereknek munkát adó vállalkozásoknak az energiáért.

Orbán szerint az ország megértette, hogy a következő évben a gazdasági nehézségek mértéke a szankciókon múlik.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.