Címlapsztorik

Orbán Viktor: 78- hónapig is tarthat a járvány, újabb döntések jöhetnek

A magyar miniszterelnök szerint komoly, nagyon kemény hónapok várhatnak ránk.

Szerdán este 19 óra 30 perctől a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége volt Orbán Viktor.

A kormányfő beszélt a magyarországi járványhelyzetről, az orvosok béremeléséről, illetve a hálapénz betiltásáról is. Közben egy friss döntést is bejelentett az építkezések kapcsán.

Hirdetés

Orbán Viktor a beszélgetés elején elmondta: tucatjával hoztak döntéseket, amelyeket persze az operatív törzs jelentése és javaslatai előzték meg. Most a kórházi ágyak biztosítása a kulcskérdés, arra készülnek, hogy legrosszabb esetben akár 200 ezer fertőzött is lehet, és közülük akár 16 ezren is kórházi ellátásra szorulhatnak, továbbá 800-1000 lélegeztetőgépre is szükség lehet.

A koronavírus járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, de Orbán Viktor szerint nem kell műtéteket halasztani ahhoz, hogy zökkenőmentesen folyjon az ellátás.

A második hullámban van már tapasztalatunk, a következő hetekben – bár felszálló ágban van a járvány – nem várhatók nagy változások.

Az egészségügyi ellátás kapcsán elmondta: vannak első lépcsős kórházak, ott folyik a fertőzött emberek kezelése, ha ott elfogynak az ágyak, jönnek a második lépcsős, majd a harmadik lépcsős kórházak.

Gyakran előfordul, hogy át kell vezényelni egyik kórházból a másikba az egészségügyi személyzetet. De ezen esetek száma a miniszterelnök szerint nem érte még el az összes dolgozó egy százalékát sem.

A kormányfő azt is leszögezte: a mindennapokat érintő szigorításokra egyelőre nem kell számítani. A Nemzeti Konzultáció által világossá vált, az emberek nem akarják, hogy leálljon az ország.

A gazdaságvédelmi operatív törzs több ügy kapcsán előterjesztett javaslatokat. Orbán Viktor az interjú során az egyik friss döntésüket nyilvánosságra hozta:

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő, ebből az 5 százalékos áfát el is fogadták, így 2022. december 31-ig ismét 5 százalékos lesz a lakásépítések áfája.

Mindehhez hozzátette: többek közt az adóeljárási szabályok könnyítése, a bürokrácia csökkentése is tervben van még.

Hirdetés

Szóba került az orvosok háromlépcsős béremelése, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi béremelésének számít.

Orbán Viktor szerint 7-8 hónapig eltart majd a járvány, amíg nem érkezik vakcina, nincs szabadulás, az orvosoknak pedig emberfeletti munkát kell végezniük, ezért úgy gondolja, most jött el az ideje, hogy meglépjék a béremelést.

Arról is beszélt, hogy bár van egy elszívó hatás, mert a magyar orvosok világszínvonalat képviselnek – ennek köszönhető, hogy a 20-25 legjobban védekező országai közt voltunk az első hullám alatt –, nem aggódik amiatt, hogy elmennének az orvosok.

A legjobbaknak persze, folyamatosan számolniuk kell azzal, hogy kapnak jobb ajánlatot, de szerinte nem a bér dönt ebben a kérdésben, hiszen máshol élni nehéz, a körülmények sokat számítanak.

Nagyon fontos, hogy jó legyen ott dolgozni, ahol az ember van.

Elmondta, bár a dolgozók eltérő jogviszonya miatt van egy kis kockázata a béremeléseknek, a pénzügyminiszter az előterjesztést jóváhagyta.

Az átvezénylésekre visszatérve hangsúlozta: ez élet-halál kérdés a járvány idején.

Ilyenkor nem a normális munkarendben kell dolgozni, elkerülhetetlen a vezénylés. Jól kell vezetni a kórházakat, jól kell tervezni, és ez esetben csak akkor kell vezényelni, ha tényleg szükséges.

Hogy valóban felszámolható-e a hálapénz rendszere, ennek kapcsán Orbán annyit mondott, szerinte meg kell próbálni.

Amíg az orvosok nem követelték ezeket a szabályokat, nem valósulhatott meg, hiszen kívülről ezt nehéz irányítani.

Viszont most az orvosi kamara kérte.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.