CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbán Viktor. eltöröljük a köztéri maszkviselést: Új korszak következik

Joggal mondható, hogy erre az egész ország régóta várt már!

A hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat, ezután jelentős változásokra lehet számítani – jelentette be a Kossuth Rádiónak adott interjúban Orbán Viktor. Nemcsak a köztéri maszkviselést és a kijárási korlátozásokat törlik el, hanem lakodalmakat és 500 főig szabadtéri rendezvényeket is lehet majd tartani.

Az operatív törzs ülése után érkezett a Kossuth Rádió stúdiójába Orbán Viktor. Nagy Katalin azzal kezdte a beszélgetést, hogy egyre megnyugtatóbbak a járványügyi adatok, majd rögtön rákérdezett az esetleges enyhítésekre.

Hirdetés

A miniszterelnök közölte: a hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat, ami korszakhatár, és azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyőztük.

Az operatív törzs ezért úgy döntött, hogy a járványügyi korlátozások nagy részét fel tudják oldani. Ezek Orbán szerint a következők:

Megszűnik a kijárási tilalom.
Megszűnik az üzletek korai zárása.
Eltörlik a köztéri maszkviselést.
Szabad a sport közterületen.
A magán- és családi rendezvény 50 főig megtarható.
Lakodalom 200 főig megtartható.
Szállodában az üzemeltető köteles gondoskodni az elkülönítésről.
A zárttéri zenés-táncos rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.
Szabadtéri rendezvény 500 főig tartható, lehet tüntetni is.
A 16–18 évesek felnőtt kíséret nélkül is mehetnek moziba, színházba, de csak védettségi igazolvánnyal.
Azt, hogy ezek a szabályok egészen pontosan mikor lépnek életbe, még ma döntik el. Gulyás Gergely azt már csütörtökön bejelentette, hogy az ingyenes parkolás kedden szűnik meg.

Az uniós vakcinabeszerzésről a miniszterelnök azt mondta, mindig is az volt a tervük, hogy önellátóak lesznek, bezsákolták, amit be kellett, és elkezdték építeni a saját gyárat. Úgy számolnak, hogy

2022 őszén, de legközelebb jövő év végén megkezdi a gyártást az új magyar vakcinagyár, amely az addig kifejlesztett magyar vakcinát fogja gyártani.

Még 120 milliárdba kerülne a további vakcinarendelés Orbán számításai szerint, ráadásul akkor csak egyfajta oltást rendelhetnénk, ami szerinte nem megfelelő. Pfizerből egyébként 7 millió 300 ezer, Modernából 1 millió 200 ezer, Janssenből 4 millió, AstraZenecából 4,7 millió “van a zsákban”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.