CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbitális butaság terjed a közösségi oldalon, senki se dőljön be neki!

Jobb, ha erről mindenki tud!

Maga a szöveg 2017-ben indult először útnak a közösségi oldalon. A lényegi mondanivalója, hogy a Facebook hírfolyama új algoritmust kapott, ezért a közösségi oldal saját maga „választja” ki, ki az a 25 ismerős, akinek a bejegyzéseit megjeleníti a felhasználó számára.

Ahhoz, hogy ezt „megakadályozzuk”, az alábbi szöveget kell kimásolni, majd újra kiposztolni (tehát nem megosztani).

Hirdetés

Ebben arra kéri a bejegyzés készítője, hogy kommenteljen a poszt alá, akár csak egy szót is, akkor bekerül a „látott” ismerősök közé.

Ellenkező esetben a Facebook maga válogatja meg azokat.

Az Urban Legends blog korábban lementette a bejegyzés magyar változatát is:

„A Facebook-algoritmus megváltozott: Nem túl sok barátom bejegyzését látom…

Mit lehet tenni? Hogy lehet elkerülni, hogy ne mindig ugyanazt a 26 FB-os barátod lásd – és szinte senki mást?

Ez a bejegyzés megmagyarázza, miért nem látjuk a barátaink összes bejegyzését. Vicces, azt hittem, ha követem a facebook-on, meglátom, mit tesz közzé. Többé már nem…

A hírfolyamodban tapasztalhattad Te is a közelmúltban, hogy csak néhány ember bejegyzéseit mutatja be a Fb, kb. 25-öt. Ráadásul többször is ugyanazt, mert a facebooknak új algoritmus van.

A rendszerük kiválasztja azokat, akik el fogják olvasni a bejegyzésedet. Én azonban szeretném magam választani, ezért kérek egy szívességet ‼

Ha ezt az üzenetet elolvastad, hagyj nekem egy gyors megjegyzést. (Egy “hello”, egy matrica, amit csak akarsz) Így meg fogsz jelenni a hírfolyamomon 😄! Ellenkező esetben a facebook dönti el, hogy kit mutasson meg nekem, higy szerinte kik az én barátaim – amit én nem szeretnék…

Hirdetés

Ne habozz lemásolni és felrakni ezt a levelet az oldaladra❗ Ha ezt nem teszed akkor ez lesz az oka hogy nem láthatod a barátaid sok sok bejegyzését.”

A Facebook eddig nem foglalkozott azzal, hogy hivatalosan tegyenek rendet.

Most viszont mégis úgy döntöttek, hogy jelzik, egyetlen szó sem igaz a posztból, mert a jelek szerint az újra és újra felbukkan a hírfolyamban.

Ráadásul az Instagram esetében nemrég szintén ki kellett adni egy közleményt, mert szinte szóról szóra egy ilyen bejegyzés terjedt ott is.

Ramya Sethuraman, a Facebook termékmenedzsere szerint az egész egy kitaláció, ilyen algoritmus nem létezik.

Nem is lenne értelme készíteni, mert ha valaki csak ugyanazokkal az emberekkel találná magát szembe, jó eséllyel nem térne vissza a Facebookra, hiszen az unalmassá válna számára.

A céljuk pedig az – fogalmaz Sethuraman –, hogy minél változatosabb és érdekesebb legyen a hírfolyam.

A megjelenő tartalmakat az alapján rangsorolja a Facebook, hogy kit mi érdekelhet a leginkább.

A Facebook algoritmusa azt is mérlegeli, az adott poszt mennyire indítja be a beszélgetést a felhasználók között. Egy élő videó például előrébb helyezkedik el a rangsorban, mint egy sima videó, mert ahhoz jó eséllyel sokkal többen szólnak majd hozzá. De ugyanez a helyzet azokkal a posztokkal is, amelyeket sokan osztanak meg.

Sethuraman szerint ezért előfordulhat, hogy ugyanazoktól az emberektől láthat valaki bejegyést a hírfolyama tetején, így valószínűleg ez adta a fent említett hoax alapját is.

Mindezt viszont azonnal meg is lehet cáfolni, ha elkezdünk lefelé görgetni.

A szakember azt javasolja, hogy ha egy adott illető bejegyzéseiről mindenképpen szeretnénk tudni, akkor használjuk a profilján található “Megjelenítés elsőként” funkciót, így a hírfolyamunk tetején ő szerepel majd.

Forrás: hvg.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.