Tudomány

Óriási felfedezés: 22 csillagot találtak, ahol idegen civilizációk nyomait észlelték

Megtalálhatták az első idegenek által épített ún. Dyson-gömböket, a hatalmas “csillagfalókat”?

Nem akármilyen felfedezésről adtak hírt a médiában, melyről még maga a BBC is beszámolt.

A szakértők sem értik, hogy a nemrég megtalált 21 csillag körül mi zajlik, kész rejtély, hogy mi okozza szokatlan viselkedésüket, ugyanakkor korábban már találtak egy hasonló csillagot.

Hirdetés

Az 1500 fényévnyire lévő KIC 8462852 – azaz Tabby csillaga – szokatlan, közel 22%-os fényerő csökkenést mutatott adott időközönként.

Ezt a csillagászok 2012 óta nem tudják mivel magyarázni.

Eleinte felmerült, hogy üstökösfelhő haladt el a csillag előtt, és ez okozta a fényerő csökkenést, azonban azóta sem sikerült ezt megerősíteni.

2012-ben a VVV-WIT-07 amplitúdója 11 napon át lassan csökkent, majd az elkövetkező 48 nap során szinte teljesen elsötétült.

A folyamat végére a csillag mérhető fényének közel 80 százaléka eltűnt, a kutatók pedig nem tudták értelmezni jelenséget.

A VVV-WIT-07 és a Tabby csillaga közt fontos eltérés, hogy bármi is halad el utóbbi égitest előtt, az csak a fénye 20 százalékát blokkolja.

A további 21 hozzá hasonló csillag felfedezése pedig végképp kizárja ezt.

Több elmélet is született, ezek közül a legizgalmasabb az, mely szerint az objektumot egy idegen civilizáció energiatermelő óriásszerkezete takarja.

Ez az úgynevezett Dyson-gömb, amit a csillag köré építenek sávokban, hogy felfogja a csillagból érkező energiákat, és azzal működtesse a civilizációt.

Edward Schmidt, a Nebraska-Lincolni Egyetem munkatársa 14 millió csillag 1999 és 2000 között begyűjtött adatát vizsgálva keresett a furcsa égitesthez hasonló objektumokat.

Hirdetés

Elemzése során arra jutott, hogy még legalább 21 olyan csillag létezik, amelynél visszatérő, látványos elhalványulások figyelhetőek meg.

A csillagok közül 15 a KIC 8462852-höz hasonlóan lassú fényingadozásokat mutat, hatnál viszont az átalakulások igen gyorsak.

Schmidt szerint ennél jóval több hasonló égitest lehet.

Egyelőre olyan természetes objektumot sem sikerült modellezni, amely megmagyarázhatná a csillagok különös viselkedését.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!