Címlapsztorik

Ostromolják a magyar légteret, a NATO hadgyakorlatba kezdett: egyre közelebb a háború?

Elkezdődött a visszaszámlálás, előbb vagy utóbb elkerülhetetlen lesz a fegyveres konfliktus?

Katonai drónok repültek be Magyarország légterébe

A katonai drón berepüléséhez hasonló két újabb incidens történt a magyar légtérben.

A horvát elnök tájékoztatása szerint több mint 40 percig repült Magyarország felett egy katonai drón, mely éjjel zuhant le Zágrábban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén megerősítette, hogy Magyarország légtere is érintett volt, a magyar hatóságok vizsgálják a történteket.

Hirdetés

A gép a Honvédelmi Minisztérium szerint egy TU-141 típusú drón volt, amit az orosz és ukrán hadsereg is használt korábban.

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében.

A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett”

– írták.

Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az északkeleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.”

Egyre közelebb a háború, a NATO hadgyakorlatozik

Egyre több jelentés érkezett arról, hogy a frontvonal szép lassan nyugat felé tolódik, egyre közelebb a magyar határhoz is.

Oroszország megerősítette, hogy csapásokat mért Luckra és Ivano-Frankivszkra.

A két város közül Luck inkább a lengyel határhoz van közelebb, Ivano-Frankivszk viszont légvonalban csak mintegy 250 km-re van a magyar határtól, légvonalban pedig csak 180 körül.

Mindeközben a NATO hadgyakorlatot rendelt el Svédországban.

Hirdetés

Állítólag a gyakorlat már az orosz-ukrán háború előtt be volt tervezve, de az invázió miatt most már különös jelentőséggel bír.

Hogy ennek ténylegesen mennyi köze lehet az oroszok inváziójához, azt nehéz megmondani.

nagy valószínűséggel tényleg egy korábban már eltervezett gyakorlatról lehet szó, de a jelen helyzetben még az sem zárható ki, hogy a gyakorlatot hozzá igazították a jelen eseményeihez, ha esetleg az oroszok mégsem állnának meg Ukrajna határainál, ahogyan azt sokan, köztük Zelenszkij is állítja.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.