Egészségünk

Pontosan hol fáj a fejed? Megmutatjuk, hogy mi lehet a baj, ezek a fejfájástípusok léteznek

Létezik egy fejfájás-betegség térkép, mely sokaknak bevált. Érdemes elmenteni ezt a listát, nagy hasznát fogod még venni!

A fejfájásnak vannak bizonyos típusai, melyeket nem árt számon tartani, ezek erősségtől és régiótól függően más és más elviselhetőségűek lehetnek.

A migrénes a legrosszabb körülük, de a magas vérnyomásból adódó fejfájás is képes nagyon negatív hatással lenni a napközbeni teljesítményünkre.

Hirdetés

Legalább 4 nagy fő alap fejfájás típust különböztet meg a tudomány, de ahhoz, hogy megfelelően kezelhessük őket, tudni kell, hogy pontosan melyik nyomaszt minket.

A lenti kép ebben lesz segítségedre, mely egyfajta fejfájás térkép.

Megmutatja, hogy az egyes fejfájás típusok hol jelentkeznek leginkább. A kivétel pedig erősíti a szabályt.

Migrénes fejfájás

Kezdjük talán a legrosszabbal, amigrénes fejfájással.

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás.

Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét.

Magas vérnyomás fejfájás

Ez egy igen érdekes fejfájás fajta.

Nem szükségszerűen kíséri fejfájás a hipertóniát. Ha fellép a fejfájás, az már általában olyan magas vérnyomásértékekre utal, amik orvoshoz fordulást tesznek szükségessé.

A magas vérnyomással együtt járó fejfájást pulzálóként írják le, és arról számolnak be, hogy a fejfájás fizikai aktivitás hatására gyakran erősödik, romlik.

Hirdetés

Stressz okozta fejfájás

Az iparilag fejlett országokban a civilizációs ártalmak, a zsúfoltság, a zaj, a fokozódó stressz következtében igen gyakori a fejfájás: egyes statisztikák szerint az emberek közel 20%-a szenved ún. fejfájásbetegségben.

A kialakulásában jelentős szerepet játszik a stressz. Nevezik még tenziós fejfájásnak is.

A fájdalom a nyak- és vállizomzat tartós feszülése következtében rendszerint a tarkótájon kezdődik tompa nyomás formájában, és onnan terjed rá az egész fejre.

Nyomó, szorító (nem lüktető) jellegű, kétoldali vagy pántszerű. Mivel a fájdalom enyhe vagy közepesen erős, a mindennapi tevékenységet, munkát nehezítheti, de nem akadályozza meg.

Clusteres fejfájás

A betegség nevét a rohamok jellemző halmozódásáról kapta. Az előzőekben tárgyalt fejfájásoknál jóval ritkább, és azokkal ellentétben férfiakon gyakoribb (a férfi-nő arány 5:1).

A cluster roham súlyos, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jelentkező éles, hasító fájdalom, mely 15-180 percig tart, és a nap folyamán többször ismétlődik.

A rohamot mindig a fájdalom oldalán jelentkező féloldali vegetatív tünetek kísérik: belövellt kötőhártya, könnyezés, orrdugulás, homlokizzadás.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.