Tudomány

Probléma lehet a kínai oltással? Különös titkolózásba kezdett az emírségek

Ha megerősítést nyernek a jelentések, akkor nem lesz elég vakcina és egy harmadik dózisra is szükség lesz, ugyanis aggasztó dolgokról szivárogtak ki információk.

Valami nem stimmel az antitstekkel?

Sok esetben nem termelődött elég antitest az oltott emberekben miután megkapták a Sinopharm-vakcina két dózisát, ezért az Egyesült Arab Emírségekben arra készülnek, hogy harmadik dózist is előírnak a készítményből.

A vizsgált esetekben azonban az is kérdéses, hogy a plusz adag mennyit segíthet.

Hirdetés

Az ország gyanús körülmények között kezdte meg az oltást: bár a hatóságok tudományos vizsgálatra hivatkoznak, több oltottal sem közöltek erről semmilyen információt – számolt be a Wall Street Journal. Magyarországon ez a legdrágább alkalmazott készítmény.

“Egy kiválasztott embercsoportnak adnak egy harmadik oltást az immunrendszer reakciójának megfigyelésére egy tudományos tanulmány részeként” – közölték a hatóságok, de azt nem árulták el, hogy összesen hány fő esetében alkalmazzák a harmadik dózist.

Farida al Hosani, az emírségek kormányának egészségügyi szóvivőnője annyit közölt, hogy “egyelőre elenyésző a harmadik oltást kapottak aránya az összes Sinopharmot kapó személy számához képest”

-írja a napi.hu.

“Nem kaptam indokot vagy magyarázatot, amikor felhívtak”

– mondta az egyik érintett, aki szerint csak azt mondták, hogy jelenjen meg egy emlékeztető oltásra.

Nawal al Kaabi, a helyi gyógyszerészeti hatóság vezetője csak annyit közölt a WSJ-vel, hogy a “harmadik oltás beadása nem a hivatalos protokoll része, nem rutinszerű a jelenlegi eljárás”.

Szükség lehet egy harmadik dózisra Magyarországon is?

A lapnak két orvos azt állította, hogy a betegek és kollégáik közül néhány Sinopharm-oltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után.

Viszont azt is jelezték: nem világos, hogy az antitesttesztek milyen mértékben mérik az immunrendszer teljes válaszát a vakcinára.

Hirdetés

A jelenségre az Öböl-menti országban egyébként számítottak: decemberben állami tisztviselők a kormánycégeknél tartott, zárt ajtók mögötti előadásokon már figyelmeztettek, hogy a Sinopharm-vakcina harmadik emlékeztető oltása szükséges lehet azok számára, akiknek a szervezetében két dózisból nem alakul ki megfelelő antitestválasz.

A nagy kérdés, hogy ez például hazánk oltási tervét hogyna befolyásolhatja.

Egyelőre nem ismert, hogy milyen tapasztalatok vannak a készítménnyel történő oltással, viszont problémás lehet, ha nagy tömegeknél lesz szükség harmadik dózisra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.