CímlapsztorikÉrdekes világ

Putyin hadiállapotot hirdethet Oroszországban, teljes mozgósítást is elrendelhet

Új fejezet jöhet a háborúban. Putyin gyógyszere teljesen elgurulhat?

Ezzel fel tudnák rázni a május 9-i győzelem napi ünnepségeket, de új fejezetet hozhat a háborúban is.

A Donbassz után az orosz hadseregnek nem lesz elég ereje, hogy új frontokat nyisson Ukrajnában – mondja a szakértő.

Hirdetés

Közeleg május 9-e, ami Moszkvában a győzelem napjának ünnepe, a II. világháború végének tiszteletére. Ilyenkor az orosz haderő hatalmas felvonuláson mutatja meg magát.

Idén azonban belerondíthat az ünnepbe, hogy az ukrajnai háborúban az ország nem hogy nagy és gyors győzelmet nem tudott aratni, de lényegében több fronton is rosszabbul áll, mint amire előzetesen számítottak.

Nem elképzelhetetlen, hogy az oroszok valamilyen részsikert mégis győzelemként próbáljanak eladni a közönségnek, ez pedig felveti egy újabb forgatókönyv lehetőségét:

Vlagyimir Putyin bejelentheti a hadiállapotot és a részleges, vagy akár teljes mobilizációt is
– írja a lap.

Ez Rácz András szerint százezres nagyságrendben hozhatja képzett tartalékosok bevonását a harci cselekményekbe, igaz, nem azonnal.

A rendelkezésre álló információi alapján elképzelhetőnek tartja, hogy Vlagyimir Putyin akár május 9-én jelentse be, hogy ehhez az eszközhöz folyamodik.

A konferencia moderátorának kérdésére, miszerint mekkora a valószínűsége egy ilyen döntésnek, a szakértő azt válaszolta: több mint 50 százalék.

Jogvédők szerint ami Oroszországban jelenleg zajlik, az de facto már amúgy is hadiállapotnak tekinthető.

Az Agora és a Hálózati Szabadságok szervezetek vezetői, Pavel Csikov és Damir Gajnutgyinov március végi jelentésükben azt írták:

Hirdetés

A sajtószabadság sérül, blokkolják a közösségi média különböző platformjait, a demonstrációkat tiltják, nem használhatók egyes kifejezések, kimondásuk súlyos pénz- vagy börtönbüntetésekkel járhat, akadályozzák a szabad helyváltoztatást is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.