Egyéb

Rájöhettek az autizmus okára: megdöbbentő, de az immunrendszer lehet a bűnös!

Ha ez igaz, óriási áttörés küszöbén vagyunk…

A Beth Israel Deaconess Egészségügy Központ kutatóinak tanulmánya arról számol be, hogy találtak egy olyan sejt szintű jellemzőt, ami egybeesik a bizonyos agysejteket támadó agyi immunválasszal.

Amiknek a nyomait az autizmussal azonosított halál utáni agyi vizsgálatoknál láttak.

Hirdetés

Ez az eddig ismeretlen jellemző nemcsak a rendellenesség pontosabb diagnosztizálását teszi lehetővé, hanem az állapot kialakulásáról is új dolgokat árulhat el.

Az autizmus kulcsa lehet

A kutatók az Autism BrainNet, non-profit szervezet által gyűjtött agyi szöveteket vizsgálták, amikor felismerték, hogy egyes agyi vérerek körül immunsejtek halmozódtak fel, elzárva őket, amíg rejtélyes hólyagok is kialakultak körülöttük.

Ezeket a hólyagokat a későbbi vizsgálatok alapján asztrocita sejt törmelékek alkották.

Ezek pedig felelősek lehetnek az autizmus kialakulásáért.

Van remény

Az eredményke szerint az autizmussal azonosított emberek két harmadának agyi szöveteiben látták az immunsejtek miatt elzáródott erek magas számát.

Amíg a vírusos elméletre eddig nem igen találtak bizonyítékot, addig a kutatók még nem merik egyértelműen kijelenteni, hogy az autizmus is egy a szklerózis multiplexhez hasonló autoimmun betegség.

A kutatás következő lépéseként a kutatók olyan modellállatokat szeretnének majd létrehozni a génmódosítás segítségével, amik arra fogékonyak, hogy ilyen agyi struktúrák alakuljanak ki náluk.

Amennyiben ez sikerül, azzal lényegesen leegyszerűsödhet az autizmus kiváltó okának és hatásának vizsgálata.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!