Címlapsztorik

Rendkívüli: Magyarország visszavonta vétóját az oroszokkal szembeni szankciókra

Orbán most tényleg szembefordult Putyinnal?

Három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban – írja a német Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). A lap szerint úgyszint visszavonta vétóját Ausztria és Szlovákia is.

A ZDF-nek megszólaló magas rangú uniós diplomata szerint az volt a döntő, hogy a német kormány kijelentette, hogy támogatja az Oroszország elleni olajembargó bevezetését. Florian Neuhann, a ZDF brüsszeli tudósítója szerint az embargóról a következő napokban döntenek, de az erről szóló vita csak a következő hónapokban fog végleg befejeződni.

Hirdetés

Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország is azok közé az országok közé tartozik, amelyek ellenzik az orosz olajembargót.

Diplomaták szerint olyan országok, mint Szlovákia és Magyarország, eddig is ellenezték a gyors importtilalmat, elsősorban az orosz energiafüggőség miatt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely utoljára a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában szólalt meg, ahol elmondta, hogy Magyarország érdeke továbbra is az, hogy az Európai Unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját.

Hozzátette, hogy ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható.

Az Európai Unió tagállamai az újabb, immár hatodik szankciós csomagról, így az orosz olajimport betiltásáról a jövő héten dönthetnek. A nagykövetek szerdától kezdve tárgyalnak a kérdésről, és a hét végére meg is születhet a döntés.

A New York Times szerint – miután Németország is beállt a sorba – már csak Magyarország ellenzi az olajembargót, ám hangsúlyozta, hogy Magyarország a korábbi szankciós csomagokat is támogatta, így vélhetően ezúttal sem lesz másképp.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.