Tudomány

Rendkívüli: meteorzápor éri el a Földet 24 órán belül!

Figyelmeztetnek: egy rendkívüli meteorzáporra kerülhet sor!

A hónap utolsó éjszakáján egy rendkívüli meteorzáporra kerülhet sor, amelyet valószínűleg az USA területén lehet majd megfigyelni, de akár tőlünk is látható lehet.

Meglehetősen nagy bizonytalanság és sok találgatás jellemzi azt az eseményt, amelyre május 31-én, magyar idő szerint kora reggel kerülhet sor, ez az USA területén lévő megfigyelőknek kedvez, azonban nem kizárt, hogy valami még nekünk is jut a kora hajnali órákban.

Hirdetés

A kitörést egy 1995-ös esemény miatt várják a szakemberek. A 73P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös ekkor feldarabolódott, ám az így keletkezett törmelék továbbra is kering. Bolygónk pályája pedig a számítások szerint május 30-én metszi e törmelék pályáját, ami megadja a rendkívüli meteorzárpor lehetőségét.

Az óvatosság nem véletlen: most először fogunk találkozni e törmelékfelhővel, így egyelőre semmilyen korábbi tapasztalat nincs arról, hogy milyen eseményekkel jár majd a randevú. Könnyen lehet, hogy bár rengeteg porszemből áll e felhő, e szemcsék túl kicsik lesznek ahhoz, hogy látványos meteorok formájában felizzva végigszántsák az eget.

A szemcsék igen kis sebességgel lépnek majd be bolygónk légkörébe, ez pedig nagyban befolyásolja a felizzó meteorok fényességét, vagyis azt, hogy egyáltalában láthatóak lesznek-e ezek a hullócsillagok, vagy túl halványak a szabadszemes észleléshez.

Amennyiben túl picik a szemcsék, semmit se lehet majd látni.

Az is előfordulhat, hogy nem pontosan ott kering a törmelék, ahol a számítások várják – az ilyen apró szemcsékre számos erő hat, többek közt a nap sugárnyomása is, a pályájukat ez mind befolyásolja, azonban a szemcsék pontos ismerete hiányában igen nehezen megbecsülhető módon. Sok tehát a kérdőjel még a kedd hajnali esemény kapcsán.

Miért akkor ez a nagy felhajtás mégis? Amennyiben bejönnek a számítások, akkor akár olyan élményt is adhat, amire az ember életében csak egyszer kerülhet sor.

Optimális esetben akár óránként 14 000 (tizennégyezer!!!) meteort is láthatnak a megfelelő helyszínen lévő észlelők.

A számítások azt mutatják, hogy hazai idő szerint hajnal 2 órakor már találkozhat bolygónk az első meteorokkal, amelyek e felhőből érkezhetnek, így, ha nem is 14 ezer, de szerencsés esetben jó néhány szép meteort láthatunk.

E raj neve az ismeretlenül csengő Tau Herculidák, ám a név kissé megtévesztő, ugyanis ez esetben nem a Herkules, hanem az Ökörhajcsár csillagkép közeléből indulnak majd ki a hullócsillagok.

Hirdetés

Ezt a nyugati égen találjuk, és a meteorok fényességének nagy bizonytalansága miatt a szakemberek azt javasolják, a szokásokkal ellentétben érdemes lehet ezúttal ebbe az irányba tekinteni. Mivel nem tudni előre, hogy mire számíthatunk, ezért, aki észlelésre szánja rá magát e korai órán, már persze, ha az időjárás megengedi, legyen türelemmel.

Nagyjából fél 4-ig van még elég sötét ahhoz, hogy az esetleges meteorokat megfigyelhessük, persze, ha parádés fényességű tűzgömbök érkeznek, azokat még kicsit tovább is látni fogjuk, de ne erre készüljünk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.