Érdekes világ

Rendkívüli: teljesen átírnák a kúttörvényt, kerti kutasok figyelem, fontos változás

Teljesen átírhatják a kúttörvényt: a háztartási kutaknál óriási változást jelentettek be!

A kormányzati portálra került ki az a javaslat, amellyel az utóbbi hónapokban, de inkább években sok vihart kavart kúttörvény-vitát zárnák le.

Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke jelentette be néhány hete, hogy újra nekiveselkednek a törvénynek, de több alkalommal az agrárminiszter is jelezte, hogy radikálisan átalakítanák a szabályozást.

Hirdetés

A honlapon most közzétett tervezetet május 10-ig lehet véleményezni.

Ebben lényegében a háztartási célú kutak engedélyeztetését, bejelentését teljesen eltörölték.

Ezt azzal indokolták a tervezetben, hogy számos alkalommal megkísérelték a háztartási kutak összeírását, de a százezres nagyságrendben létező kutak regisztrációja lehetetlen feladatnak bizonyult.

Most átvágták a gordiuszi csomót úgy, hogy még csak be sem kell jelenteni ezeket a kutakat, a 2024 előtt engedély nélkül fúrt és ásott kutakat engedélyezettnek veszik.

Azért nem teljesen parttalanul.

Nem mindenkinek engedik el simán az engedélyeztetési eljárást, ugyanis egy térképre felrajzolták, hogy melyek a védendő területek, és hol lehet kockázatmentesen a vízzáró rétegig vizet kivenni.

Ezt a térképet mindenki számára elérhetővé teszik.

A vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken a vízügyi hatóság (katasztrófavédelem) engedélyezi a létesítést, üzemeltetést és megszüntetést.

A törvényjavaslati szabályozás alappillére ez az országtérkép, amely elhatárolja az ivóvizet biztosító karszt képződményeket és ivóvízbázis-védelmi védőterületeket az egyéb övezetektől.

Hirdetés

A javaslat kitér arra is, hogy a legfeljebb évi 500 köbméter vízkivételig, és kifejezetten háztartási igények kielégítésére használt kutaknál lehet elengedni az engedélyeztetést.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.