CímlapsztorikÉrdekes világTech-Kütyük

Rezsigyilkos napelemrendszer nullázhatja le a magyar háztartások villanyszámláit

Évente 800 ezer forintot is meg lehet vele takarítani, többen kipróbálták már, országszerte elterjedhet a technológia?

Lillafüred egyik legkedveltebb étterme a Vendéglő a pisztrángoshoz, melynek tulajdonosa merész vállalkozásba vágott.

A merészség nem a vendéglátási szolgáltatás elindítására vonatkozik, hanem arra, hogy a Bükk mélyében, a hegycsúcsok között egy völgyben olyan épületre telepíttetett napelemes rendszert, ahol a befektetés megtérülése elsőre igen kérdésesnek tűnhet.

Hirdetés

Az étterem tulajdonosa akkor határozta el, hogy egy saját, alternatív energiatermelési módot választ, amikor megkapta a vállalkozás első villanyszámláját.

A számla 480.000 Ft-ról szólt, ami rendkívül nagy költséget jelentett a vendéglátóegység üzemeltetésében.

Kézenfekvő megoldásnak egy napelemes rendszer tűnt, ugyanakkor az étterem elhelyezkedése miatt ez kérdéseket vetett fel: Kivitelezhető-e a napelemes beruházás?

Megéri e egyáltalán a befektetés, megtérül-e a beruházás?

A Garadna patak völgye rendkívül keskeny és erdővel borított, így a napsugarak igen nehezen jutnak be a területre, mindezért a vállalkozás tulajdonosa egy napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cég szakvéleményét kérte ki a fejlesztéssel kapcsolatban.

A felmérést és számításokat követően megállapításra került, hogy az ingatlan napfényellátottsága épphogy, de a határérték felett van. Így hát belevágtak a beruházásba.

A beruházás összesen 5,2 millió Ft-ba került a vállalkozónak, mely során egy 14 kWp napelemes rendszer került az ingatlanra felhelyezésre.

Bár a hasznos tetőfelülethez méretezett rendszer nem teljesen váltja ki az étterem fogyasztását a megtakarítás így is kézzelfogható.

A korábbi villanyszámla 380.000 Ft-ra csökkent, így éves szinten körülbelül 800.000 Ft-ot takarít meg a vállalkozás. Így könnyen kiszámolható, hogy a rendszerbe fektetett költség nagyjából 6,5 év alatt visszahozza az árát.

Hirdetés

A villanyszámla csökkentése mellett további előnnyel is jár a napelemes rendszer!

A környék igen érzékeny ökoszisztéma, ezért fontos, hogy a természet ne szenvedje meg a vállalkozás működését.

A zöld energiatermeléssel az étterem hozzájárul ahhoz is, hogy a vállalkozás alapját jelentő pisztrángok élettere sem szennyeződik el.

Mindenesetre jól látható, hogy érdemes felmérni olyan nem kifejezetten jó fekvésű épületeket is, hogy esetlegesen egy napelemes rendszerrel csökkenteni lehessen a villanyszámlát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.