Tudomány

Riadóztatták a világot: nagy erejű geomágneses vihar tart felénk!

A Föld felé tartó vihar 24 órán belül eléri a Földet és akár a globális internet leállását is okozhatja! A NASA és az ESA beszámolt a várható fejleményekről!

Ma életveszélyes lesz kint tartózkodni a szabadban?!

Hatalmas geomágneses vihar tart a Föld felé

Az Európai Űrügynökség (ESA) CACTus (Computer Aided CME Tracking) nevű szoftvere egy erőteljes napkitörést regisztrált vasárnap.

Hirdetés

Ráadásul pont a Föld felé nézett, így a következő napokban, július 29 után eléri a bolygónkat.

Az Interesting Engineering szerint a Nap felszínén több mint érdekes aktivitás volt tapasztalható a napokban. Megjelent például egy napfolt, az AR3038, ami rövid idő alatt óriásira nőtt. Később pedig akkora lett, hogy a Föld ma már háromszor is elférne benne.

A csillagászok úgy vélték, hogy a folt idővel napkitöréseket fog eredményezni, így többen a mostani eseményt is ehhez kötötték.

Az IE szerint a napkitörés miatt úgynevezett koronakidobódás (coronal mass ejection, CME) következett be. A kidobódásokat rádiókitörések kísérhetik, amik megzavarhatják a rádiós kommunikációt, a radarok működését, és az elektromos energiahálózatot.

Ha pedig a Föld a kidobott anyag útjába esik, a földi magnetoszférának ütközve mágneses vihart okozhat.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egy erősebb geomágneses vihar esetében akár a teljes globális internet is leállhat, a civilizációkat pedig egy ilyen kataklizmikus eseménysor visszaküldhetné rövid idő alatt a kőkorszakba.

Ma életveszélyes lesz kint tartózkodni a szabadban

Nem vicc, ezt a legtöbb hazai időjárás jelentési oldalon is leírják, hogy extrém magas lesz nem csak a hőterhelés, hanem az UV-sugárzás is.

Ez utóbbi azért baj, mert egy rövidebb Napon tartózkodás után is bőrpírt eredményezhet, és jelentősen növeli a melanoma kialakulását.

A melanoma egy olyan agresszív bőrrák fajta, amit nehéz időben észrevenni, és hamar áttéteket képez, ami egyenlő a halálos ítéletünkkel.

Hirdetés

Éppen ezért egy enyhe túlzással élve, de valóban életveszélyes lesz a szabadban, a tűző Napon tartózkodni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.